
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Gıda Mühendisliği
Öğretim Programı
Bir dersin detaylı bilgilerini görüntüleyebilmek için (Örn : Amaçlar, Dersin Öğrenme Çıktıları , Ders İçeriği, Değerlendirme ve AKTS İş Yükü vb.) aşağıdaki tablodan ilgili dersin koduna tıklayınız.
1. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CHEM 100 | Genel Kimya | 2 | 2 | 3 | 6 | |
ENG 101 | İngilizcede Akademik Beceriler I | 2 | 2 | 3 | 3 | |
IUE 100 | Oryantasyon ve Kariyer Planlama | 1 | 0 | 1 | 2 | |
MATH 153 | Genel Matematik I | 2 | 2 | 3 | 6 | |
SE 113 | Programlamaya Giriş | 2 | 2 | 3 | 6 | |
SFL 1013 | İkinci Yabancı Diller I | 2 | 2 | 3 | 3 | |
TURK 100 | Türk Dili | 4 | 0 | 4 | 4 | |
Toplam : | 30 |
1. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
ENG 102 | İngilizcede Akademik Beceriler II | 2 | 2 | 3 | 4 | |
HIST 100 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi | 4 | 0 | 4 | 4 | |
MATH 154 |
![]() |
Genel Matematik II | 2 | 2 | 3 | 6 |
PHYS 100 | Genel Fizik I | 2 | 2 | 3 | 6 | |
POOL 004 | GED - Sosyal Bilimler B: İnsan ve Toplum | 3 | 0 | 3 | 6 | |
SFL 1024 | İkinci Yabancı Diller II | 2 | 2 | 3 | 4 | |
Toplam : | 30 |
2. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
ELEC 001 | Seçmeli Ders I | 3 | 0 | 3 | 5 | |
FE 201 | Genel Mikrobiyoloji | 3 | 2 | 4 | 6 | |
FE 211 | Madde ve Enerji Denklikleri | 2 | 2 | 3 | 6 | |
FE 250 |
![]() |
Analitik Kimya | 3 | 2 | 4 | 5 |
POOL 005 | GED - Sosyal Bilimler C: Sanat ve İletişim | 3 | 0 | 3 | 4 | |
SFL 201 | İkinci Yabancı Diller III | 2 | 2 | 3 | 4 | |
Toplam : | 30 |
2. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
ELEC 002 | Seçmeli Ders II | 3 | 0 | 3 | 5 | |
FE 212 | Akışkanlar Mekaniğine Giriş | 3 | 0 | 3 | 6 | |
FE 260 |
![]() |
Organik Kimya | 2 | 2 | 3 | 5 |
FE 270 |
![]() |
Gıda Kimyası | 3 | 2 | 4 | 6 |
POOL 003 | GED - Sosyal Bilimler A: İktisadi Bilimler | 3 | 0 | 3 | 4 | |
SFL 202 | İkinci Yabancı Diller IV | 2 | 2 | 3 | 4 | |
Toplam : | 30 |
3. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
ELEC 003 | Seçmeli Ders III | 3 | 0 | 3 | 4 | |
ELEC 004 | Seçmeli Ders IV | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ELEC 005 | Seçmeli Ders V | 3 | 0 | 3 | 5 | |
FE 251 | Termodinamik | 2 | 2 | 3 | 5 | |
FE 301 | Isı Transferi | 2 | 2 | 3 | 5 | |
FE 311 |
![]() |
Gıda Teknolojisi I | 3 | 2 | 4 | 6 |
Toplam : | 30 |
3. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
ELEC 006 | Seçmeli Ders VI | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ENG 310 |
![]() |
İngilizce Temel Konuşma Becerileri | 3 | 0 | 3 | 4 |
FE 202 |
![]() |
Gıda Mikrobiyolojisi | 3 | 2 | 4 | 6 |
FE 302 |
![]() |
Temel İşlemler | 3 | 2 | 4 | 8 |
FE 304 | Kütle Transferi | 3 | 0 | 3 | 7 | |
Toplam : | 30 |
4. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
ELEC 007 | Seçmeli Ders VII | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ELEC 009 | Seçmeli Ders IX | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ENG 410 |
![]() |
Kariyer gelişimi için İngilizce | 3 | 0 | 3 | 4 |
FE 312 |
![]() |
Gıda Teknolojisi II | 3 | 2 | 4 | 6 |
FENG 497 |
![]() |
Çok Disiplinli Mühendislik Projeleri | 2 | 2 | 3 | 6 |
ST 304 | Staj (4 hafta) | 0 | 0 | 0 | 4 | |
Toplam : | 30 |
4. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
ELEC 008 | Seçmeli Ders VIII | 3 | 0 | 3 | 4 | |
ELEC 010 | Seçmeli Ders X | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ELEC 011 | Seçmeli Ders XI | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ELEC 012 | Seçmeli Ders XII | 3 | 0 | 3 | 4 | |
FE 402 | Gıda Proses Tasarım | 2 | 2 | 3 | 6 | |
FENG 498 |
![]() |
Mühendislik Bitirme Projesi | 0 | 6 | 3 | 6 |
Toplam : | 30 |
Seçmeli Dersler | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
BME 301 | Biyomalzeme | 2 | 2 | 3 | 5 | |
BME 307 | Biyosensörler | 3 | 0 | 3 | 5 | |
FE 213 | Gıda Mühendisliğinde Matematiksel Yöntemler | 3 | 0 | 3 | 5 | |
FE 332 | Biyokimya | 3 | 0 | 3 | 5 | |
FE 350 |
![]() |
Fermantasyon Teknolojisi | 3 | 0 | 3 | 5 |
FE 360 |
![]() |
Enstrümental Analiz | 2 | 2 | 3 | 5 |
FE 410 | Araştırma ve Geliştirme Projeleri | 2 | 2 | 3 | 5 | |
FE 414 | Gıda Mühendisliği Ekonomisi | 3 | 0 | 3 | 5 | |
FE 430 | Gıdalarda Raf Ömrü | 3 | 0 | 3 | 5 | |
FE 431 | Gıda Ambalaj Sistemleri | 3 | 0 | 3 | 5 | |
FE 440 | Ambalaj Malzemelerinde Geri Dönüşüm | 2 | 2 | 3 | 5 | |
FE 450 | Gıda Ambalaj Malzemeleri | 2 | 2 | 3 | 5 | |
GBE 201 | Mikrobiyal Biyoteknoloji | 2 | 2 | 3 | 6 | |
GBE 202 | Biyomühendisliğin Temelleri | 2 | 2 | 3 | 5 | |
GBE 204 | İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi | 2 | 2 | 3 | 6 | |
GBE 303 | Biyotransport Olayları | 3 | 0 | 3 | 6 | |
GBE 305 | Protein Kimyası | 2 | 2 | 3 | 6 | |
GBE 307 | Biyoteknoloji | 2 | 2 | 3 | 6 | |
ID 340 | Gıda Ambalaj Tasarımı | 2 | 2 | 3 | 4 | |
IE 329 | Yalın Üretim | 3 | 0 | 3 | 5 | |
IE 340 | İş Sağlığı ve Güvenliği | 3 | 0 | 3 | 5 | |
IE 345 | Teknolojide Yenilikçilik | 3 | 0 | 3 | 5 | |
IE 346 | Mühendislik Ekonomisi | 3 | 0 | 3 | 5 | |
IE 372 | Proje Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 5 | |
IE 375 | Finansal Mühendislik | 3 | 0 | 3 | 5 | |
IE 444 | Mühendislik ve Bilişim Etiği | 3 | 0 | 3 | 4 | |
MATH 150 | Araştırma Yöntemleri ve Bioistatistik | 3 | 0 | 3 | 6 | |
MATH 207 |
![]() |
Diferansiyel Denklemlere Giriş I | 2 | 2 | 3 | 5 |
MATH 208 |
![]() |
Diferansiyel Denklemlere Giriş II | 2 | 2 | 3 | 5 |
MATH 236 |
![]() |
Mühendislik İstatistiği | 3 | 0 | 3 | 6 |
MATH 240 |
![]() |
Mühendisler için Olasılık | 3 | 0 | 3 | 6 |
MATH 250 |
![]() |
Mühendisler İçin Doğrusal Cebir | 3 | 0 | 3 | 6 |
MATH 280 |
![]() |
Olasılık ve İstatistiğe Giriş | 2 | 2 | 3 | 6 |
ME 202 | Malzeme Bilimi | 2 | 2 | 3 | 5 | |
ME 440 | Biyo Malzemeler | 2 | 2 | 3 | 5 | |
ME 460 | Nano Malzemeler ve Nanoteknoloji | 2 | 2 | 3 | 5 |
Diğer Notlar |
Öğrencilerin mezun olabilmesi için toplamda 240 ECTS'lik ders alınması gerekmektedir. Bölüm öğrencileri toplam 240 ECTS'yi sağlayacak şekilde GED ve seçmeli derslerini tamamlamalıdırlar. Aksi halde programdan mezun olabilmek için geçerli koşulları yerine getirmemiş kabul edileceklerdir. Öğrencilerin mezun olmak için 8 Adet Teknik Seçmeli, 4 Adet Serbest Seçmeli olmak üzere toplam 12 Seçmeli ders alması gerekmektedir. Teknik seçmeli dersler: En az 4 tanesi FE kodlu dersler olmak üzere AE, BME, CE, CIVE, EEE, FE, GBE, IE, MCE, ME, SE, MATH, PHYS kodlu 2 veya daha üst sınıf derslerinden ve/veya MATH150 seçilebilir. Serbest seçmeli dersler: GED (Genel Eğitim) ve zorunlu ikinci yabancı dil dersleri hariç olmak üzere üniversite genelinde açılan ve İngilizce olarak verilen lisans düzeyindeki derslerden seçilebilir (serbest seçmeli dersler, teknik seçmeli derslerden de seçilebilir) Önemli Notlar: 1.Alınacak Teknik ya da Serbest seçmeli derslerin AKTS kredilerine dikkat edilmesi önemlidir. Alınması gereken seçmeli ders AKTS kredisinden daha düşük kredili bir seçmeli ders seçilmemesi gereklidir, aksi halde toplamda 240 AKTS’lik ders alma zorunluluğu ihlal edilecek ve mezuniyet koşulları sağlanamayacaktır. 2.Teknik Seçmeli, Serbest Seçmeli ya da GED dersleri seçilirken, seçilecek derslerin izlencesi mutlaka incelenmelidir ve müfredatta alınan ya da alınacak derslerle aynı, benzer ya da daha az kapsamlı olup olmadığı içerik açısından kontrol edilmelidir. Bu tip durumlarda seçilen dersler herhangi bir seçmeli ders (Teknik Seçmeli, Serbest Seçmeli, ya da GED) olarak sayılmayacak ve müfredatta yer alan herhangi bir yeterliliği yerine getirmeyecektir. Bu durumda olan dersleri seçmeyiniz. Örnek olarak; MATH 153 alan ya da alacak bir öğrenci MATH101, MATH102 derslerini seçmeli olarak seçerse bu dersler herhangi bir mezuniyet koşuluna sayılmayacaktır. İkinci bir örnek olarak, SE115 dersi alan bir öğrenci SE113 kodlu dersi seçerse aynı şekilde içerik açısından daha az kapsamlı olduğu için teknik veya serbest seçmeli ders olarak kabul edilmeyecektir. CIVE 201 Mühendislik Mekaniği I: Statik dersini alan bir öğrenci ME 205 Statik dersini alırsa aynı şekilde herhangi bir seçmeli ders yerine sayılmayacaktır. Tereddüt edilen durumlarda öğrenciler danışmanlarından bilgi alabilirler. |
Engeliniz nedeni ile bu dersler için desteğe ihtiyaç duyuyorsanız Engelli Destek Birimi'ne başvurunuz. İletişim; engelsiz@ieu.edu.tr |
HABER |TÜM HABERLER

Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı

Online 'zayıflama' dönemi
Koronavirüsten korunmak için evde geçirilen zamanın artması ve hareketsiz yaşamın alışkanlık haline getirilmesi, binlerce kişide "kilo" krizine neden oldu. Evde kendine hakim

‘Ege’ şifa dağıtıyor
Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüse yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek

Pandemi bir öğünü yedi
Günlük hayattan çalışma düzeni ve sosyal etkileşime kadar birçok konuda yaşamı olumsuz etkileyen koronavirüs, beslenme alışkanlığı ve öğün sayısını da değiştirdi. İzmir

ZEYTİNYAĞININ SAKLANMA KOŞULLARI SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN
Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, "Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında istenmeyen lezzetler oluşturuyor" dedi.

LİSELİLER İLK ÜNİVERSİTE DENEYİMLERİNİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAŞADILAR.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından “BİLİM GÜNLERİ” etkinliği düzenlendi. İzmir’deki değişik liselerden katılan öğrencilere bilimi eğlenerek öğretmeyi hedefleyen bu etkinlik

GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ, 1. ULUSLARARASI URLA ENGİNAR FESTİVALİ İÇİN 'ENGİNAR EZMESİ' GELİŞTİRDİ
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdiği 'Enginar Ezmesi' katılımcılardan tam not aldı.

TATİLDE EĞLENEREK SAĞLIKLI BESLENİLMELİ!
Öğrenciler, karnelerini alıp uzun bir tatile çıkarken, uzmanlar çocukların beslenme alışkanlıklarının bu dönemde değişmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor. 16 milyon öğrencinin 3