MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Gıda Mühendisliği
Pandemi bir öğünü yedi
Günlük hayattan çalışma düzeni ve sosyal etkileşime kadar birçok konuda yaşamı olumsuz etkileyen koronavirüs, beslenme alışkanlığı ve öğün sayısını da değiştirdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Betül Öztürk, pandemi sürecinde evden çalışmaya geçilmesiyle birlikte birçok kişinin kahvaltı yapmadığını ya da kahvaltıyı öğle saatine bıraktığını belirterek öğün sayısının ikiye düştüğünü, bunun doğru olmadığını belirtti. İEÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan ise, virüsten korunma noktasında beslenmenin büyük önem taşıdığını ve vücudun güçsüz kalmaması gerektiğine dikkat çekerek, hastalıktan korunmaya yardımcı olacak önerilerde bulundu.
Türkiye’yi mart ayından bu yana etkisi altına alan koronavirüs, son dönemde yayılım hızını artırdı. Türkiye genelinde virüse bağlı vaka ve vefat sayıları yükselirken, İEÜ’lü uzmanlardan öğün atlanmaması ve düzenli beslenmeye dikkat edilmesi çağrısı geldi.
SADECE ÖĞLE VE AKŞAM BESLENİYORUZ
İEÜ Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Betül Öztürk, “Koronavirüs nedeniyle pek çok şirket, uzaktan çalışmaya geçti. Binlerce öğrenci de uzaktan eğitim alıyor. Bu dijital dönüşüm, bireylerin ailesiyle geçirdiği zamanı artırdı. Ancak çalışma süreleri ile yakınlarımıza ayrılan zaman da birbirine karıştı. Birçok kişi; sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği olmak üzere üç temel öğünümüzde değişikliğe gitti. Sabahları işe veya okula gidiş yolunda geçirdiğimiz zamanı evde değerlendirmeye başlayınca, erken saatlerde yaptığımız kahvaltı geç saatlere kaydı. Birçok kişi, sabah erken kalksa bile kahvaltı yapmamayı, öğle ve akşam olarak iki öğün beslenmeyi alışkanlık haline getirdi. Fiziksel aktivitelerin azalması nedeniyle porsiyonlar ufalabilir ama ara öğünler kalkmamalı. Maalesef ara öğünlere de dikkat edilmemeye başlandı. Bu sürecin uzun süre devam etmesi, virüsle mücadele ve sağlıklı beslenme noktasında kişileri sıkıntıya sokar. Evde geçirilen süreçte, özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve gençler için mutlaka beslenme düzeni kurulmalı. Evde kalmak, düzenli beslenmeye engel değil” diye konuştu.
5 PORSİYON MEYVE VE SEBZE
İEÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan ise, protein ihtiyacı için özellikle süt ve ürünleri, yumurtanın tüketilmesini tavsiye etti. Prof. Dr. Turhan, balık tüketiminin de haftada en az 3 porsiyon olması gerektiğini söyledi. Katı yağlar yerine sıvı yağların tercih edilmesinin yararlı olacağını aktaran Prof. Dr. Turhan, “Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur tercih edilmeli. Günde en az 400 gram veya beş porsiyon meyve ve sebze yemek gerekir. Bağışıklık sistemi üzerine pozitif etkiye sahip olduğu bilinen probiyotik bakteriler için olası kaynaklar olan kefir, yoğurt, turşu, sirke gibi ürünleri tüketmeye özen gösterilmeli. Bağışıklık sistemi için A, C, E vitaminleri, çinko minerali ve Omega-3 yağ asitleri ön plana çıkıyor. Bu vitaminler balık, ceviz, semizotunda daha fazla bulunur. Lif, sağlıklı bir sindirim sistemine katkıda bulunur ve aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olan uzun süreli doygunluk hissi sunar. Yeterli lif alımını sağlamak için sebze, meyve, bakliyat ve kepekli gıdaları tüm öğünlere dahil etmeliyiz” diye konuştu.
EKSTRA TUZ EKLEMEYİN
Gıda alışverişinin planlı yapılmasının önemli olduğunu, raf ömrü kısa olan gıdaların ve taze ürünlerin tüketimine öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Turhan, “Yemeklerinize ekstra tuz eklemekten kaçının. Sağlıksız kilo alımını önlemek için toplam yağ miktarı, toplam enerji alımının yüzde 30'unu geçmemeli. Yiyeceklerinizi kızartmak yerine buharda pişirmeyi, ızgara veya soteleme gibi daha az yağ gerektiren veya hiç yağ gerektirmeyen pişirme yöntemlerini tercih edin. Kırmızı ve beyaz etlerdeki fazla yağı uzaklaştırın ve derisiz ürünleri tüketin. Tereyağı ve tam yağlı süt ürünleri, katı yağ gibi gıdaları azaltın” dedi.
Gazete Kupürleri
HABER |TÜM HABERLER
Meyvelerin Raf Ömrünü Uzatacak Kaplama
Şifa ve vitamin deposu olan meyvelerin raf ömrünü uzatmayı amaçlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gökçe Kara, Kumsal Karabıçak
Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı
Online 'zayıflama' dönemi
Koronavirüsten korunmak için evde geçirilen zamanın artması ve hareketsiz yaşamın alışkanlık haline getirilmesi, binlerce kişide "kilo" krizine neden oldu. Evde kendine hakim
‘Ege’ şifa dağıtıyor
Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüse yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek
Pandemi bir öğünü yedi
Günlük hayattan çalışma düzeni ve sosyal etkileşime kadar birçok konuda yaşamı olumsuz etkileyen koronavirüs, beslenme alışkanlığı ve öğün sayısını da değiştirdi. İzmir
ZEYTİNYAĞININ SAKLANMA KOŞULLARI SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN
Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, "Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında istenmeyen lezzetler oluşturuyor" dedi.
LİSELİLER İLK ÜNİVERSİTE DENEYİMLERİNİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAŞADILAR.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından “BİLİM GÜNLERİ” etkinliği düzenlendi. İzmir’deki değişik liselerden katılan öğrencilere bilimi eğlenerek öğretmeyi hedefleyen bu etkinlik
GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ, 1. ULUSLARARASI URLA ENGİNAR FESTİVALİ İÇİN 'ENGİNAR EZMESİ' GELİŞTİRDİ
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdiği 'Enginar Ezmesi' katılımcılardan tam not aldı.