Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

FE 301 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Isı Transferi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 301
Güz
2
2
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Isı transferinin temel ilkelerinin ve gıda mühendisliği alanında karşılaşılan ısı transferi problemlerinin çözümü için gerekli bilgilerin verilmesi
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Isı transferinin temel ilkelerini ve transferi etkileyen faktörleri açıklayabilecektir.
  • Isı transferi problemlerini kütle, enerji ve momentum denkliklerini kullanarak çözebilecektir.
  • İletim, taşınım ve ışınım ilkelerini açıklayabilecektir.
  • Empirik modelleri kullanarak ısı transfer katsayılarını hesaplayabilecektir.
  • Isı transferi modellerini gıda üretim sistemlerine uygulayabilecektir.
Ders Tanımı Isı transferinin temelleri, kondüksiyon, konveksiyon ve radyasyonun prensipleri. Isı transfer katsayılarının değerlendirilmesi için empirik modeller. Gıda mühendisliğinde ısı transferi işlemleri

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş: Isı transferi Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
2 Kondüksiyon: Fourier yasası Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
3 Tek boyutlu sistemlerde yatışkın durumlarda kondüksiyon Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
4 İki boyutlu sistemlerde yatışkın durumlarda kondüksiyon: Analitik ve nümerik çözümler Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
5 Geçici ve yatışkın olmayan kondüksiyon. Sonlu farklar yöntemi Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
6 Gözden geçirme ve 1. Ara sınav
7 Çok boyutlu sistemlerde ve yarı-sonsuz, sonsuz geometrilerde yatışkın olmayan kondüksiyon Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
8 Konveksiyon Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
9 Zorlamalı konveksiyon. Hız ve sıcaklık sınır katmanı Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
10 Doğal konveksiyon Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
11 Gözden geçirme ve 2. Ara sınav
12 Konveksiyon uygulamaları Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
13 Radyasyonla ısı transferi Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
14 Kombine ısı transferi Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
15 Genel değerlendirme Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY.
16 Final sınavı

 

Ders Kitabı Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, New York.
Önerilen Okumalar/Materyaller Incropera, F.P. and Dewitt, D.P. 2001. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. John Wiley and Sons, Inc., New York, N.Y.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
40
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
7
14
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
20
20
Final Sınavı
1
20
20
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, X
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, X
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, X
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, X
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, X
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), X
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

X
12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. X
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.