MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Gıda Mühendisliği
Online 'zayıflama' dönemi
Koronavirüsten korunmak için evde geçirilen zamanın artması ve hareketsiz yaşamın alışkanlık haline getirilmesi, binlerce kişide "kilo" krizine neden oldu. Evde kendine hakim olamayıp sürekli yemek yiyenler, çareyi online hizmet veren diyetisyenlere yönelmekte bulurken, internette paylaşılan egzersiz önerilerini de mercek altına aldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, evde kalmanın gerekli olduğu bu dönemde vücudun enerji ihtiyacının da normale göre daha az olduğunu söyleyerek, “Son dönemde, kilo problemi yaşayanların sayısında ciddi bir artış oldu. Bunun en önemli nedenlerinden biri, vücudun ihtiyaç duyduğundan 2-3 kat fazla enerji alınması. Yarım saat arayla buzdolabını açıp ‘Acaba ne yiyebilirim?’ diye bakanlar var. Sıkıntı ve boşluktan kurtulmanın yolu yemek olamaz. Bu alışkanlıktan vazgeçmeliyiz” dedi.
Prof. Dr. Nazan Turhan, pandemi sürecinde sağlıklı beslenmenin hem bağışıklık sisteminin korunması hem de oluşabilecek diğer sağlık sorunlarının önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
KULAKTAN DUYMA BİLGİYE DİKKAT
Kilo sıkıntısıyla ilgili birçok kişinin yardıma ihtiyaç duyduğunu, kendisini mutsuz hissettiğini vurgulayan Prof. Dr. Turhan, “Pandemiyle birlikte birçok kişi, uzaktan çalışmaya geçti. Ayrıca geceleri de evdeyiz. Durum böyle olunca gün içindeki hareketimiz kısıtlanıyor, buna bağlı olarak normal yaşantımıza göre enerji ihtiyacımız da azalıyor. Normal yaşantıdaki yeme alışkanlıklarını bu dönemde değiştirmeli, vücuda ihtiyaç duyduğundan fazla enerji vermemeliyiz. Bunun birinci koşulu da porsiyonları ufaltmak, aynı zamanda yeme çeşitliliğini de artırmak. Sadece etle, tahıl gruplarıyla ya da sebzeyle beslenmemeli; hepsinden belirli bir oranda alarak, çeşitliliği fazla olan bir beslenme alışkanlığına geçmeliyiz. Bir çocuğun, gencin ya da yetişkinin günlük kalori ihtiyacı aynı değil. Ancak sağlıklı beslenmenin ilk adımını kendi içimizde atmalı, kontrolümüzü sağlamalıyız. Kilo problemi olanlar, elbette bu işin uzmanı olan diyetisyenlerden destek alabilir. Ancak çevremizde kulaktan duyma her bilgi dikkate alınmamalı, internette okunan diyet ya da beslenme önerileri de uzmanına sorulmadan ezbere uygulanmamalı” dedi.
BÖREK YERİNE FINDIK VE BADEM
Prof. Dr. Turhan, şöyle devam etti: “Sağlıksız kilo alımını önlemek için toplam yağ miktarı, toplam enerji alımının yüzde 30'unu geçmemeli. Yiyeceklerimizi kızartmak yerine buharda pişirmeli, ızgara veya soteleme gibi daha az yağ gerektiren pişirme yöntemleri tercih etmeliyiz. Kırmızı ve beyaz etlerdeki fazla yağı uzaklaştırmalı, derisiz ürünler tüketmeliyiz. Kek, pasta, börek gibi çay yanında tüketilecek atıştırmalıklar yerine ceviz, fındık ve badem tüketebiliriz. Güne mutlaka kahvaltıyla başlamalıyız. Pandemi nedeniyle çalışma düzeni değişince, bazı kişiler öğle ve akşam olarak iki öğün beslenmeye başladı. Ancak bu durum, kesinlikle doğru değil. Kahvaltıdan vazgeçmemeli, sabah öğünlerini atlamamalıyız. Ayrıca bol bol su içmeyi de ihmal etmemeliyiz.”
‘EVDE BULUNSUN’ DİYE HER ŞEYİ ALMAYIN
Gece ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için birçok kişinin ‘bir daha sokağa çıkmayacakmış’ gibi alışveriş yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, “Kişiler, belki de farkında bile olmadan, ‘Evde bulunsun’ diyerek ihtiyaç dışı ürünlere yöneliyor. Gıda alışverişi mutlaka planlı yapılmalı. Alışverişe çıkmadan önce bir liste hazırlanmalı ve buna göre adım atılmalı. Evde hareketi artırmalı, kendimize basit egzersizlerden oluşan bir program hazırlamalıyız. Spor, sadece fiziken değil, psikolojik olarak da zor bir dönemden geçtiğimiz bugünlerde rahatlatıcı ve motive edici olacaktır” diye konuştu.
Gazete Kupürleri
HABER |TÜM HABERLER
Meyvelerin Raf Ömrünü Uzatacak Kaplama
Şifa ve vitamin deposu olan meyvelerin raf ömrünü uzatmayı amaçlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gökçe Kara, Kumsal Karabıçak
Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı
Online 'zayıflama' dönemi
Koronavirüsten korunmak için evde geçirilen zamanın artması ve hareketsiz yaşamın alışkanlık haline getirilmesi, binlerce kişide "kilo" krizine neden oldu. Evde kendine hakim
‘Ege’ şifa dağıtıyor
Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüse yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek
Pandemi bir öğünü yedi
Günlük hayattan çalışma düzeni ve sosyal etkileşime kadar birçok konuda yaşamı olumsuz etkileyen koronavirüs, beslenme alışkanlığı ve öğün sayısını da değiştirdi. İzmir
ZEYTİNYAĞININ SAKLANMA KOŞULLARI SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN
Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, "Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında istenmeyen lezzetler oluşturuyor" dedi.
LİSELİLER İLK ÜNİVERSİTE DENEYİMLERİNİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAŞADILAR.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından “BİLİM GÜNLERİ” etkinliği düzenlendi. İzmir’deki değişik liselerden katılan öğrencilere bilimi eğlenerek öğretmeyi hedefleyen bu etkinlik
GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ, 1. ULUSLARARASI URLA ENGİNAR FESTİVALİ İÇİN 'ENGİNAR EZMESİ' GELİŞTİRDİ
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdiği 'Enginar Ezmesi' katılımcılardan tam not aldı.