Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

FE 213 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Gıda Mühendisliğinde Matematiksel Yöntemler
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 213
Güz/Bahar
3
0
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Birinci ve ikinci dereceden doğrusal diferansiyel denklemlerinin incelenmesi, analitik ve numerik çözüm yöntemlerinin öğrenilmesi, gıda mühendisliğine giriş seviyesindeki problemlerin modellenebilmesi ve bu modellerin çözülmesi
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Birinci ve ikinci dereceden doğrusal diferansiyel denklemleri oluşturabilecektir.
  • Modellenecek bir sistem veya prosesin geometrik, fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirleyebilecektir.
  • Diferansiyel denklemlerin çözümünde kullanılan analitik ve numerik yöntemleri kullanabilecektir.
  • Diferansiyel denklemleri Laplace dönüşümü yöntemi ile çözebilecektir.
  • Gıda mühendisliğinde problemlerinin modellenmesi için temel fizik ve kimya ilkelerini kullanabilecektir.
  • Eşitliğin belirlenmesi ve problemin çözümü için uygun çözüm yöntemlerini bulabilecektir.
Ders Tanımı Birinci dereceden diferansiyel denklemler, ikinci dereceden diferansiyel denklemler, temel gıda mühendisliği problemlerinin diferansiyel denklemler yoluyla modellenmesi, diferansiyel denklemlerin analitik ve numerik yöntemler ile çözümü, Laplace dönüşümleri, diferansiyel denklem çözümünden bilgisayar programlarının kullanımı

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Diferansiyel denklemlerin temel özellikleri Kaynak 1, Bölüm 2 Kaynak 2, Bölüm 2
3 Birinci dereceden diferansiyel denklemler Kaynak 1, Bölüm 3 Kaynak 2, Bölüm 2
4 İkinci dereceden diferansiyel denklemler Kaynak 1, Bölüm 3 Kaynak 2, Bölüm 2
5 Gıda mühendisliğinde temel seviyede modelleme
6 Gıda mühendisliğinde temel seviyede modelleme
7 Ara Sınav I
8 Diferansiyel denklemlerin analitik çözümleri Kaynak 1 Bölüm 2-3-4 Kaynak 2 Bölüm 7
9 Diferansiyel denklemlerin analitik çözümleri Kaynak 1 Bölüm 2-3-4 Kaynak 2 Bölüm 7
10 Diferansiyel denklemleri numerik çözümleri Kaynak 1 Bölüm 2-3-4 Kaynak 2 Bölüm 7
11 Diferansiyel denklemleri numerik çözümleri Kaynak 1 Bölüm 2-3-4 Kaynak 2 Bölüm 7
12 Ara Sınav II
13 Laplace dönüşümleri Kaynak 1 Bölüm 6 Kaynak 2 Bölüm 9
14 Diferansiyel denklem çözümünde bilgisayar programlarının kullanımı
15 Final sınavına hazırlık
16 Final sınavına hazırlık

 

Ders Kitabı

1) Boyce, W.E., DiPrima, R.C., “Elementary Differential Equations and Boundary Value Problems”, John Wiley and Sons, 7th edition, USA (2001) ISBN: 0-471-31999-6

2) Rice, R.C., Do, D., “Applied Mathematics and Modeling for Chemical Engineers”, John Wiley, USA (1995) ISBN: 0-471-30377-1

Önerilen Okumalar/Materyaller

Elnashaie, S.S.E.H., Garhyan, P. “Conservation Equations and Modeling of Chemical and Biochemical Processes”, CRC, New York (2003)

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
4
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
2
40
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
6
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
4
5
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
2
15
30
Final Sınavı
1
20
20
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, X
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, X
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, X
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, X
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, X
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), X
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

X
12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.