Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

FE 414 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Gıda Mühendisliği Ekonomisi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 414
Güz/Bahar
3
0
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Arz, talep, piyasa, hane halkı gibi temel ekonomik kavramların öğretilmesi; elastisite hesaplamalarının yapılması; maliyet analizi ve maliyet tahmini yöntemlerinin incelenmesi; faiz ve yatırım maliyetleri, amortisman, karlılık analizi gibi kavramların tartışılması, Gıda mühendisliği alanında sıklıkla kullanılan proseslere üzerinden ekonomik analiz yapılması
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Arz, talep, piyasa, hane halkı gibi ekonomide sıklıkla kullanılan terimleri açıklayabilecektir.
  • Çeşitli maliyet analizi ve maliyet tahmini yöntemlerini karşılaştırabilecektir
  • Basit ve bileşik faiz hesaplayabilecektir
  • Gıda mühendisliği alanında sıklıkla kullanılan prosesleri ekonomik açıdan inceleyebilecektir
  • Amortisman hesaplamaları yapabilecektir
  • Bir işletmenin karlılığını inceleyebilecektir
  • Elastisite kavramını açıklayabilecektir.
Ders Tanımı Ekonomide temel kavramlar, elastisite, maliyet analizi yöntemleri, faiz hesaplamaları, amortisman hesaplamaları, karlılık analizi, Gıda Mühendisliği süreçlerinin ekonomik analizi

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Ekonomiye Giriş Fundamentals of Engineering Economics Bölüm 1
2 Arz ve Talep Fundamentals of Engineering Economics Bölüm 2
3 Elastisite Fundamentals of Engineering Economics Bölüm 2
4 Paranın Zaman Değeri Fundamentals of Engineering Economics Bölüm 2
5 Paranın Zaman Değeri Fundamentals of Engineering Economics Bölüm 2
6 Paranın Zaman Değeri Fundamentals of Engineering Economics, Bölüm 4
7 Başabaş Analizi Engineering Economy Bölüm 13
8 Maliyet Analizi Engineering Economy Bölüm 15
9 Ara sınav
10 Maliyet Analizi Engineering Economy Bölüm 15
11 Amortisman Hesaplamaları Engineering Economy Bölüm 16
12 Nakit Akışı Hesaplamaları Fundamentals of Engineering Economics, Bölüm 13
13 Karlılık Analizi Fundamentals of Engineering Economics, Bölüm 13
14 Genel tekrar
15 Final sınavına hazırlık
16 Final sınavına hazırlık

 

Ders Kitabı

Engineering Economy , Leland Blank, Anthony Taquin, McGraw-Hill

Önerilen Okumalar/Materyaller

Fundamentals of Engineering Economics, 3rd ed., Chan S. Park, Prentice Hall

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
40
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
2
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
2
10
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
20
20
Final Sınavı
1
30
30
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, X
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, X
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, X
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, X
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, X
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), X
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

X
12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.