Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

GBE 303 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Biyotransport Olayları
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
GBE 303
Güz/Bahar
3
0
3
6

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Problem çözme
Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Bu dersin amacı temel akışkanlar mekaniği ve biyolojik sistemlerde sıvı taşınımı hakkında bilgi vermek, momentum ve kütle transferi kanunlarını moleküler ve makroskopik düzeylerde analiz etmek ve temel prensipleri problemlerin çözümünde uygulamaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Akışkan davranışını ve temel akışkan özelliklerini tanımlayabilecektir,
  • Akışkanlar mekaniği prensipleri aracılığıyla biyolojik sistemlerde basınç değişimlerini belirleyebilecektir,
  • Moleküler ve makroskopik düzeylerde momentum ve kütle taşınımlarını karşılaştırabilecektir,
  • Momentum ve kütle taşınımlarına ilişkin denklemleri problemlerin çözümünde uygulayabilecektir,
  • Biyolojik sistemlerde temel taşınım olaylarında karşılaşılan bir probleme çözüm sunabilecek bir proje tasarlayabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders akışkanların özelliklerini, akışkan hareketindeki basınç değişimlerini, dolaşımda sıvı taşınımını, Bernoulli prensibinin biyolojik sistemlerdeki uygulamalarını, momentum ve kütle taşınımlarına ilişkin denklemleri, difüzyon ve konveksiyonu kapsamaktadır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Biyotransporta giriş ve temel kavramlar Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition - Chapter 1
2 Akışkanların özellikleri, viskozite, akışkan davranışının analizi, Newton’un viskozite yasası Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 1 and 2, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 1
3 Yüzey gerilimi, kapilarite, Laplace yasası, membran ve korteks gerilimi Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 2, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 1
4 Temel basınç alanı denklemi. Akışkan içindeki basınç dağılımı. Statik, durgun, dinamik ve toplam basınç Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 2, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 2 and 3
5 Temel akışkanlar dinamiği ve biyolojik-medikal sistemlere uygulamaları. Bernoulli denklemi. Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 3, 4 and 5, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 3
6 Dolaşımda sıvı taşınımı. Momentum taşınımının temelleri. Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 3, 4 and 5, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 5 and 8
7 Momentum korunumuna ve uygulamalarına ilişkin bağıntılar. Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 3, 4 and 5, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 5 and 8
8 Arasınav
9 Kontrol hacmi analizi. Kütle taşınımının temelleri. Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 5 and 6, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 5
10 Kütlenin korunumu. Süreklilik denklemi. Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 5 and 6, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 5
11 Difüzyon ve konveksiyon. Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 6, 7 and 8
12 Gözenekli ortamda taşınım. Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 6, 7 and 8
13 Kütle transferi ve biyokimyasal etkileşimler Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition- Chapter 10
14 Katı tümörlerde ilaç ve makromolekül taşınımı Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition- Chapter 15
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final sınavı

 

Ders Kitabı

Transport Phenomena in Biological Systems, Second Edition Pearson Prentice Hall Bioengineering. 2010 by George A Truskey, Fan Yuan, David F. Katz.

Önerilen Okumalar/Materyaller

‘‘Introduction to Fluid Mechanics’’, (5th Edition) by Donald, F. Young, Bruce, R. Munson, Theodore H. Okiishi, and Wade W. Huebsch. John Wiley & Sons, New York, USA, 2011.

 

‘‘Transport Phenomena’’, (2nd Edition) by R. Byron Bird, Warren E. Stewart, Edwin N. Lightfoot. John Wiley & Sons, Inc., 2002.

 

 ‘‘Biological and Bioenvironmental Heat and Mass Transfer’’, by Datta, AK., 2002.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
-
-
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
14
14
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
-
-
0
Proje
1
25
25
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
30
30
Final Sınavı
1
35
35
    Toplam
180

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek,
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek,
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek,
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek,
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek,
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek,
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.