Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

FE 440 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Ambalaj Malzemelerinde Geri Dönüşüm
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 440
Güz/Bahar
2
2
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı kullanım sonrası atık malzemelerin çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine geri kazanımı konusunda öğrencileri bilgilendirmektir. Geri kazanımı esnasında çevreye olan etkileri minimum seviyede tutabilen yöntemleri öğretmeyi amaçlamaktadır. Buna ilaveten öğrencilerin takım çalışması yaparak, bilimsel sözlü ve yazılı iletişim yeteneklerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Malzeme geri kazanımına yardımcı olacak veya zorlaştıracak malzeme özelliklerini ve ürün tasarımlarını ayırtedebileceklerdir.
  • Malzeme ve enerji geri kazanımının olumlu ve olumsuz yönlerini kıyaslayabileceklerdir.
  • Ürünlerin üretimi, kullanımı ve geri kazanımı esnasında çevreye olan etkilerini minimum seviyede tutabilen yeni stratejileri önerebileceklerdir.
  • Ürünlerin üretimi, kullanımı ve geri kazanımı esnasında çevreye olan etkilerini minimum seviyede tutabilen yeni stratejileri önerebileceklerdir.
  • Malzemelerin çevreye olan etkisi ve sürdürebilirliği ile alakalı konuları tartışabileceklerdir.
Ders Tanımı Katı atıklar sınıflandırması; Geri kazanılan malzemeler; Malzemelerin toplanımı ve işlemesi; Sürdürebilirliği olan malzemeler; Açık ve kapalı döngü; Çevre için malzeme tasarımı; Kanun ve Yönetmelikler.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Malzeme ve katı atıkların sınıflandırılması Kaynak azaltma ve tekrar kullanım Ders Notları
2 Geri kazanılan malzemeler Malzemelerin toplanımı ve işlemesi Ders Notları
3 Geri kazanılan malzemeler Malzemelerin toplanımı ve işlemesi Ders Notları
4 Geri kazanılan malzemeler Malzemelerin toplanımı ve işlemesi Ders Notları
5 Geri kazanılan malzemelerin temizlenmesi Ders Notları
6 Sürdürebilirliği olan malzemeler Açık ve Kapalı döngü Ders Notları
7 Çevre için malzeme tasarımı Ders Notları
8 Çevre için malzeme tasarımı Ders Notları
9 Kanun ve Yönetmelikler Ders Notları
10 Ara Sınav
11 Endüstriden örnekler (durum incelemesi)/Proje Ders Notları
12 Endüstriden örnekler (durum incelemesi)/Proje Ders Notları
13 Endüstriden örnekler (durum incelemesi)/Proje Ders Notları
14 Endüstriden örnekler (durum incelemesi)/Proje Ders Notları
15 Genel Tekrar Ders Notları
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Ders notları ve sunum slaytları

Önerilen Okumalar/Materyaller

Waste, Recycling and Reuse. Sally Morgan. White-Thomson Publishing Ltd. 2009 Handbook of
Plastics Recycling. Francesco La Mantia. 1st ed; Rapra Technology Ltd. UK 2002. McGraw-Hill
Recycling Handbook. Herbert F. Lund; 2nd ed.; Mc McGraw-Hill Education; 2000.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
13
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
40
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
2
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
1
32
32
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
8
8
Final Sınavı
1
14
14
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, X
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, X
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, X
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, X
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, X
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

X
12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.