Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

FE 250 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Analitik Kimya
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 250
Güz
3
2
4
5

Ön-Koşul(lar)
  CHEM 100 Başarılı olmak (En az DD notu almış olmak)
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin analitik kimya araçlarına, konsantrasyon birimleri ve hesaplamalardaki hatalar, gravimetrik ve volumetrik metotlar, kompleks asit-baz sistemleri, kompleksleşme ve çökelme reaksiyonları ve titrasyonları tanımalarıdır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Analitik kimya alanında kullanılan laboratuvar araçlarının kullanım alanlarını ve amaçlarını tartışabileceklerdir.
  • Örnekleme, hata kaynaklarını ve hesaplamaların tartışabileceklerdir.
  • Sulu çözeltileri ve kimyasal dengeyi tanımlayabilecektir.
  • Kalitatif ve kantitatif analiz metotlarını karşılaştırabileceklerdir.
  • Asit-baz dengelerini kavrayarak gıdalarda asit-baz titrasyon analizlerine ait hesaplamaları gerçekleştirebilir.
  • Kompleks asit-baz sistemlerini yorumlayarak hesaplayabilir.
  • Kompleks ve çökelek oluşum kavramlarını tartışarak tirasyon metotları ile hesaplayabilir.
Ders Tanımı Bu dersin içeriği, gıda analizlerinde kalitatif ve kantitatif metotları işleyerek asit-baz, kompleksleşme, çökelme reaksiyon dengelerini anlamak ve gerekli hesaplamaları yapabilmektir. Laboratuvar uygulamalarında örnekleme, hata kaynakları ve hata hesaplamaları ile laboratuvar temel araç-gereç kullanımını uygulamaktır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş, Analitik Kimyada Kullanılan hesaplamalar / Giriş Laboratuvar Kuralları, Laboratuvar Ekipmanları Laboratory Manual, pages 1-6
2 Kimyasal Analizlerde Hatalar, Kimyasal Analizlerde Gelişigüzel Hatalar, / Laboratuvar Ekipmanlarında Doğruluk ve Kesinlik Çalışmaları Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 5-6, pages 82-115 / Laboratory Manual, pages 7-10 Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 7, pages 153-186 / Laboratory Manual, pages 11-15
3 İstatiksel Veri Değerlendirmesi / Standart Çözeltilerin Hazırlanması ve Titrasyon Asitliği Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 9, pages 197-227 / Laboratory Manual, pages 16-17
4 Sulu Çözeltileri ve Kimyasal Denge / Titrasyon Asitliği ve pH Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 10, pages 235-242 / Laboratory Manual, pages 18-22
5 Kimyasal Dengelerde Elektrolitlerin Etkileri / Kalsiyumun Kompleksometrik Tayini Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 11, pages 249-272 / Laboratory Manual, pages 18-22
6 Kompleks sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü / Kalsiyumun Kompleksometrik Tayini Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 11, pages 249-272 / Laboratory Manual, pages 23-25
7 Kompleks sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü / Mohr Titrasyonu ile Sodyum Tayini Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 11, pages 249-272 / Laboratory Manual, pages 23-25
8 Ara sınav / Mohr Titrasyonu ile Sodyum Tayini Laboratory Manual, pages 23-25
9 Analitik Kimyada titrasyonlar, Nötralizasyon titrasyonlarının prensipleri / Tuzda İyot Tayini Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 13, 14, pages 302-342 / Laboratory Manual, pages 26-27
10 Kompleks Asit- Baz Sistemleri / Şarapta SO2 Tayini Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 15, pages 381-394 / Laboratory Manual, pages 28-29
11 Nötralizasyon Reaksiyonlarının Uygulamaları / Redoks Titrasyonları Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 16, pages 381-394 /Laboratory Manual, pages 28-29
12 Kompleksleşme Reaksiyonları / Sunum Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 17, pages 400-436
13 Çökelme Reaksiyonları / Sunum Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 17, pages 400-436
14 Dersin gözden geçirilmesi / Laboratuvar Final
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, 9th Edition, Cengage Learning EMEA., 934 pp.

Analytical Chemistry Laboratory Manual

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
1
30
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
10
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
16
16
Final Sınavı
1
16
16
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek,
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, X
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek,
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek,
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.