MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Gıda Mühendisliği
Meyvelerin Raf Ömrünü Uzatacak Kaplama
Şifa ve vitamin deposu olan meyvelerin raf ömrünü uzatmayı amaçlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gökçe Kara, Kumsal Karabıçak ve Begüm Aydınel, deniz yosunundan elde edilen biyo-polimer kullanarak özel bir proje hazırladı. İEÜ’lü gençlerin projesi, TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklendi. Öğrenciler, çalışmalarında ‘Kappa Karragenan’ adlı deniz yosunundan elde edilen biyo-polimeri kullanarak sağlığa zararı olmayan, meyvelerin raf ömrünü uzatacak, vitamin değerlerini ve tazeliğini koruyacak yenilebilir kaplama üretmeyi hedefliyor.
ÇÜRÜME VE BAYATLAMA SÜRESİ YAVAŞLAYACAK
Çalışmaları hakkında bilgi veren İEÜ’lü gençler, projeye ilk olarak elma üzerinde çalışarak başladıklarını ama bu kaplamayı tüm meyveler için de kullanılacak duruma getirilebileceklerini ifade ederek, “Örneğin; elmalar soyulmuş, taze kesilmiş halde bekletildiğinde hızla kararır, doğal değerlerini ve özelliğini kaybetmeye başlar. Bizim üreteceğimiz bu kaplama, tam da bu sıkıntının giderilmesine olanak sağlayacak. Meyveye yenilebilir kaplama uygulandığında, meyvenin çürüme veya bayatlama süresi oldukça yavaşlayacak. Meyve hiç kesilmeden ya da kesildikten sonra da bu kaplamayı kullanmak mümkün olacak. Bu sayede meyvelerin raf ömrünü uzatarak gıda kayıpları önleneceğiz.”
EN İYİ FORMÜLÜ BULACAĞIZ
Deniz yosunlarının tarım, kozmetik, gıda ve tıp gibi birçok farklı alanda da kullanılabildiğini belirten İzmir Ekonomili gençler, “Projemizde teknik incelemeleri, testleri aralıksız sürdürüyoruz. Formül optimizasyonu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bir anlamda, en iyi formülü bulmak için uğraştığımızı söyleyebiliriz. Ürünün yumuşaklığı ve dayanıklılığı gibi tüm detayları da göz önünde bulunduruyoruz. İki ay içinde çalışmayı tamamlayıp ürünümüz için patent başvurusunda bulunmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Öğrenciler çalışmalarını, İEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Işınay Ebru Yüzay’ın danışmanlığında sürdürüyor.
HABER |TÜM HABERLER
Meyvelerin Raf Ömrünü Uzatacak Kaplama
Şifa ve vitamin deposu olan meyvelerin raf ömrünü uzatmayı amaçlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gökçe Kara, Kumsal Karabıçak
Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı
Online 'zayıflama' dönemi
Koronavirüsten korunmak için evde geçirilen zamanın artması ve hareketsiz yaşamın alışkanlık haline getirilmesi, binlerce kişide "kilo" krizine neden oldu. Evde kendine hakim
‘Ege’ şifa dağıtıyor
Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüse yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek
Pandemi bir öğünü yedi
Günlük hayattan çalışma düzeni ve sosyal etkileşime kadar birçok konuda yaşamı olumsuz etkileyen koronavirüs, beslenme alışkanlığı ve öğün sayısını da değiştirdi. İzmir
ZEYTİNYAĞININ SAKLANMA KOŞULLARI SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN
Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, "Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında istenmeyen lezzetler oluşturuyor" dedi.
LİSELİLER İLK ÜNİVERSİTE DENEYİMLERİNİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAŞADILAR.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından “BİLİM GÜNLERİ” etkinliği düzenlendi. İzmir’deki değişik liselerden katılan öğrencilere bilimi eğlenerek öğretmeyi hedefleyen bu etkinlik
GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ, 1. ULUSLARARASI URLA ENGİNAR FESTİVALİ İÇİN 'ENGİNAR EZMESİ' GELİŞTİRDİ
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdiği 'Enginar Ezmesi' katılımcılardan tam not aldı.