Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

FE 402 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Gıda Proses Tasarım
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 402
Bahar
2
2
3
6

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders, proses tasarım ilkelerini tanıtmayı, seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengelerini ve kütle transferini nasıl uygulayacağını anlamayı ve üretim kapasitesini, sermaye yatırımını, giderlerini ve maliyetlerini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Temel gıda prosesleri için proses tasarım ilkelerini açıklayabileceklerdir.
  • Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengelerini hesaplayabileceklerdir.
  • Seçilen gıda üretimine kütle transferi ile ilgili ilkeleri uygulayabileceklerdir.
  • Gıda mühendisliği temel işlemlerinin ilkelerini tanımlayabileceklerdir.
  • Üretim kapasitesini, sermaye yatırımını ve maliyet tahminini hesaplayabileceklerdir.
Ders Tanımı Gıda mühendisliği uygulamaları alanındaki gerekli piyasa araştırması ile ürün ve proses seçimi. Üretim yerinin seçimi ve üretim alanının düzeninin belirlenmesi. Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengeleri ve kütle transferi ile ilgili bilgilerin uygulanması. Üretim kapasitesi, sermaye yatırımı, harcamalar ve maliyetlerin belirlenmesi.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş Chapter-1, Chapter-2 Part 1, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003. Chapter-5, ‘‘Introduction to Process Engineering and Design’’, Thakore, Bhatt, Second Edition, McGraw-Hill Higher Education, 2015.
2 Proses Tasarımın Prensipleri, Proses Tasarım Akış Şemalarının Önemi Chapter-2 Part 1, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003. Chapter-6, ‘‘Introduction to Process Engineering and Design’’, Thakore, Bhatt, Second Edition, McGraw-Hill Higher Education, 2015.
3 Evaporatör ve Kurutucuların Proses Tasarımı Chapter-6 and 7, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003.
4 Isı Değiştiricilerin Proses Tasarımı Chapter-4, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003. Chapter-8, ‘‘Introduction to Process Engineering and Design’’, Thakore, Bhatt, Second Edition, McGraw-Hill Higher Education, 2015.
5 Ekstraktorların Proses Tasarımı Chapter-9 Part 3, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003. Chapter-9, ‘‘Introduction to Process Engineering and Design’’, Thakore, Bhatt, Second Edition, McGraw-Hill Higher Education, 2015.
6 Damıtla Colonlarının Proses Tasarımı Chapter-9 Part 2, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003. Chapter-10, ‘‘Introduction to Process Engineering and Design’’, Thakore, Bhatt, Second Edition, McGraw-Hill Higher Education, 2015.
7 Gözden Geçirme, Birinci Ara Sınav
8 Absorbe Edicilerin Proses Tasarımı Chapter-11, ‘‘Introduction to Process Engineering and Design’’, Thakore, Bhatt, Second Edition, McGraw-Hill Higher Education, 2015.
9 Membran Ayırıcıların Proses Tasarımı Chapter-10, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003.
10 Reaktör tasarımı Chapter-8, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003
11 Maliyet tahmini Chapter-2 Part 5, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003.
12 Fizibilite analizi Chapter-2 Part 5, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003.
13 Fizibilite analizi Chapter-2 Part 5, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003.
14 Gözden geçirme Chapter-1 and Chapter 2, Chapters 4, 6, 7, 9 and 10, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003.
15 Gözden geçirme Chapter-1 and Chapter 2, Chapters 4, 6, 7, 9 and 10, ‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003.
16 Gözden geçirme, final sınavı

 

Ders Kitabı

‘‘Food Process Design’’, Zacharias B. Maroulis, George D. Saravacos, Marcel Dekker, Inc., 2003.

Önerilen Okumalar/Materyaller

‘‘Introduction to Process Engineering and Design’’, Thakore, Bhatt, Second Edition, McGraw-Hill Higher Education, 2015.

 

‘‘Transport Processes & Separation Process Principles’’, Christie John Geankoplis, Fourth Edition, Pearson Education Limited, 2014.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
10
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
1
40
Seminer/Çalıştay
-
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
5
100
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
4
56
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
4
8
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
15
15
Final Sınavı
25
0
    Toplam
143

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, X
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, X
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, X
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, X
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, X
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), X
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.