
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Gıda Mühendisliği
Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı

Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. Piyasada, Seylan ve Çin adında iki çeşit tarçının bulunduğunu belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, Çin tarçınının kullanımıyla ilgili hayati uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Turhan, “Çin tarçını, zengin bir kumarin kaynağı. Bazı bilimsel araştırmalara göre, fazla kumarin tüketmek, karaciğerde hasar riskini artırıyor. 59 kilogram bir kişi, günde en fazla 5 miligram kumarin almalı. Çin tarçınının kumarin içeriği ise, çay kaşığı başına 7 ila 18 miligram arasında değişebiliyor. Tarçın yemeyin demiyorum. Ancak Çin tarçını, fazla tüketilmemeli” dedi.
Gıda alanında bilimsel çalışmalara imza atan, makaleleri uluslararası dergilerde yayınlanan İEÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, tarçının birçok içecek ve tatlı türünde kullanıldığına dikkat çekerek, faydalı yönlerinin de azımsanmaması gerektiğini söyledi.
SAĞLIĞA BİRÇOK FAYDASI DA VAR
Prof. Dr. Turhan, “Tarçın, tarçın ağacının iç kabuğundan yapılan bir baharat. Kozmetik, gıda ve tıbbi endüstrilerde kullanılıyor. Antioksidan yönünden zengin tarçın, tip-2 diyabete ve obeziteye faydalı. Kan şekeri kontrolü ve kalp hastalığı için bazı risk faktörlerinin azaltılması gibi sağlık yararlarıyla bağlantılı. Tarçın kabuğu halk arasında; gaz, karın ve kabız ağrılarını giderici olarak da kullanılır. Ayrıca toz tarçının iştah açıcı etkisi de biliniyor. Tarçın, az veya orta miktarlarda yenmesi halinde, güvenli ve sağlıklı bir baharat” dedi.
ÇİN TARÇINI DAHA UCUZ
Prof. Dr. Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Literatürde verilen bilgiye göre, toplamda 10 farklı türde tarçın mevcut. En fazla bilinen ve kullanılan türleri ise, Seylan tarçını ve Çin tarçını. Çin tarçını, zengin bir kumarin kaynağı. Öğütülmüş Çin tarçınının kumarin içeriği, çay kaşığı başına 7 ila 18 miligram arasında değişebiliyor. Seylan tarçını ise, eser miktarda kumarin içerir. Seylan tarçını, kumarin miktarı açısından Çin tarçınına göre oldukça düşük. Fiyatı da Çin tarçınına göre daha ucuz. Tolere edilebilir günlük kumarin alımı, vücut ağırlığının kilogramı başına 0.05-0.1 miligram arasında. Bir başka değişle, 59 kilogram bir kişi için günde 5 miligram. Bu durum, sadece 1 çay kaşığı Çin tarçını ile günlük sınırın aşılabileceği anlamına gelir.”
BİLİMSEL ÇALIŞMALARDAN ÖRNEKLER
Aşırı kumarin tüketiminin zararlarına ilişkin bilimsel çalışmalardan da bahseden Prof. Dr. Turhan, “Yapılan bazı araştırmalar, çok fazla kumarin tüketmenin karaciğer toksisitesi ve hasar riskini artırabileceğini gösteriyor. Örneğin, kemirgenler üzerinde yapılan araştırmalar, çok fazla kumarin yemenin akciğerlerde, karaciğerde ve böbreklerde kanserli tümörlerin gelişmesine neden olabileceğini gösterdi. Elbette, bu bilginin insanlar için de geçerli olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak eldeki sonuçlar, kumarin tüketimini düşük seviyede tutmak gerektiğini gösteriyor. Ayrıca tarçın, fazla miktarlarda tüketildiğinde alerjik reaksiyonu tetikleyebilen bir bileşik olan sinnamaldehit içerir. Çok miktarda kuru tarçın yemek zararsız görünse de tehlikeli olabilir. Fazla kuru tarçın yemek, boğazı ve ciğerleri tahriş edebilir; ciğerlere kalıcı olarak zarar verebilir” diye konuştu.
Gazete Kupürleri
HABER |TÜM HABERLER

Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı

Online 'zayıflama' dönemi
Koronavirüsten korunmak için evde geçirilen zamanın artması ve hareketsiz yaşamın alışkanlık haline getirilmesi, binlerce kişide "kilo" krizine neden oldu. Evde kendine hakim

‘Ege’ şifa dağıtıyor
Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüse yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek

Pandemi bir öğünü yedi
Günlük hayattan çalışma düzeni ve sosyal etkileşime kadar birçok konuda yaşamı olumsuz etkileyen koronavirüs, beslenme alışkanlığı ve öğün sayısını da değiştirdi. İzmir

ZEYTİNYAĞININ SAKLANMA KOŞULLARI SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN
Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, "Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında istenmeyen lezzetler oluşturuyor" dedi.

LİSELİLER İLK ÜNİVERSİTE DENEYİMLERİNİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAŞADILAR.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından “BİLİM GÜNLERİ” etkinliği düzenlendi. İzmir’deki değişik liselerden katılan öğrencilere bilimi eğlenerek öğretmeyi hedefleyen bu etkinlik

GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ, 1. ULUSLARARASI URLA ENGİNAR FESTİVALİ İÇİN 'ENGİNAR EZMESİ' GELİŞTİRDİ
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdiği 'Enginar Ezmesi' katılımcılardan tam not aldı.

TATİLDE EĞLENEREK SAĞLIKLI BESLENİLMELİ!
Öğrenciler, karnelerini alıp uzun bir tatile çıkarken, uzmanlar çocukların beslenme alışkanlıklarının bu dönemde değişmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor. 16 milyon öğrencinin 3