MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Gıda Mühendisliği
‘MUTLU YAŞLI, SAĞLIKLI BESLENİYOR’
Yaşlılar, Huzurevinde huzur buluyor, depresyonda olmayanlar iyi besleniyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl yönetiminde öğretim üyelerinin katıldığı “Huzurevinde Yaşayan Yaşlılarda Depresyon ve Beslenme İlişkisi” başlıklı çalışmada, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi’nde yaşlıların durumunu inceledi. Bakımlarının iyi olduğu belirlenen yaşlıların yüzde 48,6’sında hafif depresyon, yüzde 21,6’sında ise yoğun depresyon saptandı. Yoğun depresyonun, beslenme yetersizliğini de beraberinde getirdiği belirlendi.
İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl öncülüğünde, İEÜ Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Turhan, İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, Öğretim Görevlisi Nursun Üstünkarlı ile İEÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilgün Gürkaynak’ın yer aldığı çalışmada, depresyonda olan yaşlıların yeme alışkanlıklarının da bozulduğu ortaya konuldu. Depresyon oranlarının kadınların yüzde 27’sinde yoğun şekilde görüldüğü, erkeklerde ise bu oran yüzde 16 olduğu belirlendi.
‘Yoğun depresyondaki yaşlılarda beslenme bozukluğu çıktı’
Kızıl, çalışmaya 74 yaşlının katıldığını, kişilerin yüzde 36,5’inin yakınları tarafından hiç ziyaret edilmediğinin saptandığını belirterek şunları söyledi:
“Çalışmamıza gönüllü olarak katılan yaşlıların yüzde 67,6’sının en az bir kronik hastalığı olduğunu belirledik. En sık görülen kronik hastalıklar yüksek tansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği oldu. Çalışmamızı, Geriatrik Depresyon Ölçeği kriterlerine göre yaptık. Çalışma sonucunda, yaşlıların yüzde 29,8’inde depresyon bulunmazken, yüzde 48,6’sında hafif depresyon ve yüzde 21,6’sında ise yoğun depresyon saptandı. Bununla birlikte yaşlıların yemek yeme bozukluğunun (malnütrisyon) depresyon ile olan ilişkisini araştırdık. Yaşlıların yüzde 68,9’unda malnütrisyon riski yokken, yüzde 23’ünde hafif, yüzde 8,1’inde yoğun risk gözlendi. Depresyon değerleri ile malnütrisyon arasındaki ilişki anlamlı bulundu.”
Öneriler…
Kızıl, huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyonun varlığı ve varsa beslenme ile ilişkisinin araştırılmasına odaklandıklarını ifade ederek, “Sonuç olarak; malnütrisyon riski yüksek olan yaşlılarda beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesini öneriyoruz. Huzurevi çalışanlarının depresyon ve malnütrisyon riskleri konusunda eğitilmesi ve konuyla ilgili gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Tüm bu çalışmalar, yaşlıların yaşam kalitelerinin artırılması üzerine önemli bir etken oluşturacaktır” dedi.
HABER |TÜM HABERLER
Meyvelerin Raf Ömrünü Uzatacak Kaplama
Şifa ve vitamin deposu olan meyvelerin raf ömrünü uzatmayı amaçlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gökçe Kara, Kumsal Karabıçak
Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı
Online 'zayıflama' dönemi
Koronavirüsten korunmak için evde geçirilen zamanın artması ve hareketsiz yaşamın alışkanlık haline getirilmesi, binlerce kişide "kilo" krizine neden oldu. Evde kendine hakim
‘Ege’ şifa dağıtıyor
Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüse yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek
Pandemi bir öğünü yedi
Günlük hayattan çalışma düzeni ve sosyal etkileşime kadar birçok konuda yaşamı olumsuz etkileyen koronavirüs, beslenme alışkanlığı ve öğün sayısını da değiştirdi. İzmir
ZEYTİNYAĞININ SAKLANMA KOŞULLARI SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN
Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, "Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında istenmeyen lezzetler oluşturuyor" dedi.
LİSELİLER İLK ÜNİVERSİTE DENEYİMLERİNİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAŞADILAR.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından “BİLİM GÜNLERİ” etkinliği düzenlendi. İzmir’deki değişik liselerden katılan öğrencilere bilimi eğlenerek öğretmeyi hedefleyen bu etkinlik
GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ, 1. ULUSLARARASI URLA ENGİNAR FESTİVALİ İÇİN 'ENGİNAR EZMESİ' GELİŞTİRDİ
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdiği 'Enginar Ezmesi' katılımcılardan tam not aldı.