MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Gıda Mühendisliği
EL YAKMAYAN, ETRAFA ÇAY SIÇRATMAYAN "SIKILABİLEN ÇAY POŞETİ" BULUŞU İLE 6. KORE ULUSLARARASI KADIN BULUŞÇULAR FUARI'NDA TÜRKEYİ'Yİ TEMSİL EDECEK
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. K. Nazan Turhan, Türk mutfağında çayın büyük yeri olduğunu belirterek, “Günümüzün hızlı temposunda insanlar biraz olsun nefes almak için bir çay içimlik mola verdiklerinde, sallama çay olarak da bilinen süzen çay poşetlerini kullanıyorlar ki bunlar da sorunlara yol açıyordu” dedi. Süzen poşet çayların, çay suyuna konulduğunda poşet içerisine çay suyunu aldığını ve bunun sonucu olarak çay suyunun kaybına sebep olduğunu belirten Prof. Turhan, çay poşeti kullandıktan sonra bardak içerisinden çıkarıldığında sorunların daha da arttığına dikkat çekti. Prof. Turhan, “Tüketici bu sorunu gidermek için çay poşetini kaşık yardımıyla sıkmaya çalışmakta ya da damlamasını engellemek için çeşitli yollar aramaktadır. Kaşık yardımıyla sıkarken ellerin yanması, bu yöntemin hijyenik olmaması gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Kendim de poşet çay içen birisiyim. Bu sorunlardan bende rahatsız olduğum için bir çözüm yolu aramaya başladım ve öğrencim Onursal Bozan ile buna bir çözüm bulmak için çalışmalara başladık” dedi.
KOLAY VE HİJYENİK
Yaptıkları çalışmalar sonucunda “Sıkılabilen Poşet Çay”ı geliştirdiklerini belirten Prof. Turhan, “Aslında ürünün son derece basit bir çalışma prensibi var. Buluş, gövde üzerinde bulunan deliklerden geçen sıkıştırma ipleri ile poşet çayın sıkılması prensibine dayanıyor. Çay poşeti sisteme ipler yardımıyla birleştiriliyor. Çay çubukla beraber bardak içerisinden çıkarılırken üstteki ip çekiliyor ve çay poşetinden ellerimiz yanmadan, etrafa çay sıçramadan poşetten kolayca çay suyunun bırakılması sağlanıyor. Sıkılan poşet çayı tek kullanımlık ve geri dönümlü malzemeler kullanılarak tasarladık ” dedi. Bu tasarımla tüketicilere çok ciddi bir kullanım kolaylığı getirildiğini belirten Prof. Turhan, buluş ile ayrıca hijyen sağlandığını ve çay suyu kaybının da önlendiğini söyledi. Prof. Turhan, “Kısacası herkesin dökmeden, elini yakmadan, çayı azalmadan mola zamanında keyifle çayını içebileceği bir tasarım geliştirdik. Sıkılabilen poşet çay tasarımı piyasadaki değişik bardak ve demlik tipi süzen poşet çayların ebatlarına göre ayarlanabilir. Bu amaçla sıkıştırma iplerinin sayısı dolayısıyla tasarımdaki delik sayısı artırılabilir/azaltılabilir, büyüklüğü ve yeri değiştirilebilir. Sıkılabilen poşet çay; siyah çay, yeşil çay, meyve ve bitki çayları, aromatik çay, çözünebilir kahve, kakao ve benzeri ürünlere uygulanabilir” dedi.
Hazırladıkları tasarımın patentini almak için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını ve patent alma işlemlerinin son aşamaya geldiğini belirten Prof. Turhan, bu arada Türk Patent Enstitüsü’nden önemli bir davet aldıklarını söyledi. Prof. Turhan, “30 ülkeden yaklaşık 500 kadın buluşçunun fikir ve tecrübelerini paylaşması, yenilikleri takip etmesi amacıyla 1-4 Mayıs 2013 tarihlerinde Güney Kore’nin Seul Kenti’nde düzenlenecek olan Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’nda ülkemizi temsil etmek için davet aldım. Benim için gerçekten çok onur verici bir davet. Ülkemi ve üniversitemi Kore’de temsil edeceğim için mutluyum” dedi.
HABER |TÜM HABERLER
Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı
Online 'zayıflama' dönemi
Koronavirüsten korunmak için evde geçirilen zamanın artması ve hareketsiz yaşamın alışkanlık haline getirilmesi, binlerce kişide "kilo" krizine neden oldu. Evde kendine hakim
‘Ege’ şifa dağıtıyor
Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüse yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek
Pandemi bir öğünü yedi
Günlük hayattan çalışma düzeni ve sosyal etkileşime kadar birçok konuda yaşamı olumsuz etkileyen koronavirüs, beslenme alışkanlığı ve öğün sayısını da değiştirdi. İzmir
ZEYTİNYAĞININ SAKLANMA KOŞULLARI SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN
Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, "Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında istenmeyen lezzetler oluşturuyor" dedi.
LİSELİLER İLK ÜNİVERSİTE DENEYİMLERİNİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAŞADILAR.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından “BİLİM GÜNLERİ” etkinliği düzenlendi. İzmir’deki değişik liselerden katılan öğrencilere bilimi eğlenerek öğretmeyi hedefleyen bu etkinlik
GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ, 1. ULUSLARARASI URLA ENGİNAR FESTİVALİ İÇİN 'ENGİNAR EZMESİ' GELİŞTİRDİ
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdiği 'Enginar Ezmesi' katılımcılardan tam not aldı.
TATİLDE EĞLENEREK SAĞLIKLI BESLENİLMELİ!
Öğrenciler, karnelerini alıp uzun bir tatile çıkarken, uzmanlar çocukların beslenme alışkanlıklarının bu dönemde değişmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor. 16 milyon öğrencinin 3