
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Gıda Mühendisliği
TATİLDE EĞLENEREK SAĞLIKLI BESLENİLMELİ!

Öğrenciler, karnelerini alıp uzun bir tatile çıkarken, uzmanlar çocukların beslenme alışkanlıklarının bu dönemde değişmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor. 16 milyon öğrencinin 3 ay gibi uzun bir süreliğine tatile çıktığı günlerde, yıl boyunca sürdürülen düzenin bozulacağı kaydediliyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, çocukların tatil döneminin rahatlığında beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yaşandığına işaret ederek, ailelere kahvaltı düzeninin korunmasına dikkat etmeleri uyarısında bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ülkemizde 15 ve üstündeki nüfusun yüzde 17,2’sinin obez olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, ebeveynlerin çocukların gelecekleri için sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmalarının önemine vurgu yaptı.
‘Her yemekte temel besin alınmalı’
Bağışıklık sistemi için çocuğun dengeli ve yeterli beslenmesinin önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Turhan, “Her yemekte mutlaka temel besin gruplarından; et, süt, sebze ve meyve, tahıl, olmalı ve dengeli tüketilmelidir. Ara öğünlerde ise abur cubur tüketilmesi yerine taze sıkılmış meyve suyu, meyveli süt, ballı yoğurt, sandviç, ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler tüketilebilir” dedi.
‘Yemek, ne ödül ne de cezadır!’
Ara öğünlerin ana yemek saatlerine yakın olmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Turhan, bu dönemlerde besinlerin ödül olarak kullanıldığını söyledi. Prof. Dr. Turhan, “Dışarıda daha fazla yemek yenmekte ve fast-food tipi ürünler tercih edilmektedir. Yemekler ödül veya ceza olarak kullanılmamalıdır. Çocuğa beslenme eğitimi verilmeli, hangi besinleri neden yemesi gerektiği açıklanmalıdır. Aileler bu konularda hemfikir olmalı ve istikrarlı davranmalıdır” diye konuştu.
‘Tüm aile spor yapmalı’
Tatil dönemlerinde çocukların bilgisayar ve televizyon başında fazla vakit geçirdiğini, bu nedenle hareketlerin azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, şu tavsiyelerde bulundu:
“Çocuğunuzu düzenli spor yapmaya teşvik etmek, bunun onda bir yaşam şekli haline gelmesini sağlamak ona verebileceğiniz en büyük hediyedir. Ancak unutmayın ki çocuklar çoğunlukla anne ve babalarını örnek alırlar. Bu nedenle hem siz spor yapın, hem de onun yapmasına olanak hazırlayın.”
HABER |TÜM HABERLER

Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı

Online 'zayıflama' dönemi
Koronavirüsten korunmak için evde geçirilen zamanın artması ve hareketsiz yaşamın alışkanlık haline getirilmesi, binlerce kişide "kilo" krizine neden oldu. Evde kendine hakim

‘Ege’ şifa dağıtıyor
Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüse yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek

Pandemi bir öğünü yedi
Günlük hayattan çalışma düzeni ve sosyal etkileşime kadar birçok konuda yaşamı olumsuz etkileyen koronavirüs, beslenme alışkanlığı ve öğün sayısını da değiştirdi. İzmir

ZEYTİNYAĞININ SAKLANMA KOŞULLARI SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN
Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, "Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında istenmeyen lezzetler oluşturuyor" dedi.

LİSELİLER İLK ÜNİVERSİTE DENEYİMLERİNİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAŞADILAR.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından “BİLİM GÜNLERİ” etkinliği düzenlendi. İzmir’deki değişik liselerden katılan öğrencilere bilimi eğlenerek öğretmeyi hedefleyen bu etkinlik

GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ, 1. ULUSLARARASI URLA ENGİNAR FESTİVALİ İÇİN 'ENGİNAR EZMESİ' GELİŞTİRDİ
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdiği 'Enginar Ezmesi' katılımcılardan tam not aldı.

TATİLDE EĞLENEREK SAĞLIKLI BESLENİLMELİ!
Öğrenciler, karnelerini alıp uzun bir tatile çıkarken, uzmanlar çocukların beslenme alışkanlıklarının bu dönemde değişmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor. 16 milyon öğrencinin 3