MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Gıda Mühendisliği
BAYRAMI DOĞAL GIDALARLA KENDİNİZE “ŞEKER” EDİNİN
Şeker Bayramı’nın “şeker tadında” yaşanması için uzmanlar, tatlı tüketiminde doğal yiyeceklerin tercih edilmesini öneriyor. Kan şekerini çabuk yükselten ve sonrasında çabuk acıkma hissine neden olan rafine şeker kullanılan tatlılardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, vücudun gereğinden fazla glikozu yağa çevirdiğine dikkat çekiyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Turhan, Şeker Bayramı ziyaretleriyle tatlı tüketiminin de artacağına değinerek, “Saf şeker tüketimi, sağlık açısından oldukça risklidir. Rafine şeker (çay şekeri gibi) alımı; şişmanlık ve diyabet riskini artırır. Kan şekerini çabuk yükselten ve sonrasında çabuk acıkma hissine neden olan rafine şeker, tatlıların esas bileşenidir. Özellikle de kalp hastalıklarına genetik yatkınlığı olan, hareketsiz, sigara içen, aşırı stresli, dengesiz beslenen, diyabet, hipertansiyon, şişmanlık gibi risk faktörlerine sahip bireylerin beslenmelerinde basit şeker miktarını minimum düzeyde tutmaları gerekiyor” dedi.
Meyvelerde früktoz, sütte laktoz gibi rafine edilmemiş basit şekerlerin bulunduğunu ancak çay şekeri gibi rafine edilmiş şekerlerin gıdalara sonradan ilave edildiğini anımsatan Prof. Dr. Turhan, şekerin protein, vitamin ve madenleri birlikte içermemesi sebebiyle vücutta enerji sağlamadığını söyledi. Vücudun kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çeviremeyeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, “Kan şekeri düzeyi normalin üzerine çıktığında; insülin aracılığı ile kas ve karaciğerdeki şeker depolarına götürülecektir. Vücut; ihtiyacından fazla glikozu ise vücut yağına çevirecektir. Bu nedenle ‘boş kalori kaynağı’ olarak adlandırılan şekerden üretilen reçel, marmelat, bal, kek, pasta, tatlı ve hamur işleri, kolalı içecekler, şekerli konserve meyve suları, şekerli bisküviler gibi ürünlerin tüketimini azaltmak gerekir. Birçok bilim adamı tarafından zehir olarak tanımlanan şekerin zararlı etki yapmaması için, dengeli ve yeterli tüketilmesi gerekir” diye konuştu.
İnsanın şeker gereksinimi bulunmadığını, vücudun bu ihtiyacı doğal besinlerle karşıladığını kaydeden Prof. Dr. Turhan, tatlı yemenin sadece tat arzusunu tatmin etmek için gerekli olduğunu belirtti. Beden hareketi az olanların ağır tatlılardan sakınması gerektiğine değinen Prof. Dr. Turhan, şunları söyledi:
“Sütlü tatlılar, hem tatlı yeme isteğimizi karşılar, hem de kemik sağlığı için gerekli kalsiyum, protein ve B vitaminleri sağlar. Evde hazırlanan meyveli içeceklerde hem su, hem şeker ihtiyacımızı doğal yolla karşılar. Örneğin bu bayram misafirlerinize dilimlediğiniz karpuzları mutfak robotundan geçirip içine buz atarak hazırladığınız meyveli içecekler ikram edebilirsiniz. Veya evde hazırladığınız naneli limonata da güzel bir alternatif olabilir.”
HABER |TÜM HABERLER
Meyvelerin Raf Ömrünü Uzatacak Kaplama
Şifa ve vitamin deposu olan meyvelerin raf ömrünü uzatmayı amaçlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gökçe Kara, Kumsal Karabıçak
Uzmanından ‘Çin tarçını’ uyarısı
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte, halk arasında şifa deposu olarak bilinen tarçının kullanımı da arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı
Online 'zayıflama' dönemi
Koronavirüsten korunmak için evde geçirilen zamanın artması ve hareketsiz yaşamın alışkanlık haline getirilmesi, binlerce kişide "kilo" krizine neden oldu. Evde kendine hakim
‘Ege’ şifa dağıtıyor
Dünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüse yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek
Pandemi bir öğünü yedi
Günlük hayattan çalışma düzeni ve sosyal etkileşime kadar birçok konuda yaşamı olumsuz etkileyen koronavirüs, beslenme alışkanlığı ve öğün sayısını da değiştirdi. İzmir
ZEYTİNYAĞININ SAKLANMA KOŞULLARI SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN
Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, "Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında istenmeyen lezzetler oluşturuyor" dedi.
LİSELİLER İLK ÜNİVERSİTE DENEYİMLERİNİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAŞADILAR.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından “BİLİM GÜNLERİ” etkinliği düzenlendi. İzmir’deki değişik liselerden katılan öğrencilere bilimi eğlenerek öğretmeyi hedefleyen bu etkinlik
GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ, 1. ULUSLARARASI URLA ENGİNAR FESTİVALİ İÇİN 'ENGİNAR EZMESİ' GELİŞTİRDİ
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdiği 'Enginar Ezmesi' katılımcılardan tam not aldı.