Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

PD 316 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Sürdürülebilirlik için Tasarım
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
PD 316
Güz/Bahar
3
0
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Servis Dersi
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin temel amacı öğrencilere, endüstriyel tasarım disiplininin her alanına ilişkin yapılan çalışmaların, sürdürülebilirlik kavramının bakış açısıyla ne şekilde ele alınması gerektiğini kavratmaktır. Bir başka deyişle öğrencilerin ekolojik ve sürdürülebilir ürün tasarımına ilişkin bilgi ve farkındaliklarını arttırmak, onları benzer konulara ilişkin olarak geleceğe yönelik yapacakları çalışmalara hazırlamaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Ögrenci, ekolojik ve çevresel değerlerin, insan ve ürün tasarım ilişkileri bağlamında ne şekilde ele alınması gerektiğini araştırabilecektir.
  • Öğrenci, ekoloji, ekonomi ve sosyal değerlerin birbirleri ile olan ilişkilerini “sürdürülebilir sistem tasarımı ve analizi” bağlamında değerlendirebilecektir.
  • Öğrenci, yukarıda adı geçen kavram ve değerlere ilişkin, doğru ve eleştirel bir bakış açısı edinebilecektir.
  • Öğrenci, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir ürün tasarımı konusundaki farkındalığını arttıracaktır.
  • Öğrenci, sürdürülebilir ürün tasarımı konusunda geleceğe yönelik yapacakları çalışmalara ilişkin bilgi toplayabilecektir.
Ders Tanımı Bu derste sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir ürün tasarımının gereklilikleri ele alınacaktır. Bu bağlamda, öğrencilerin konuya ilişkin bilgilendirilmesi ve farkındalıklarının arttırılacak ve bunun yanısıra, yapacakları örnek bir uygulama projesi ile konuya ilişkin edindikleri bilgi ve becerileri pekiştirmeleri sağlanacaktır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş (Derse genel giriş) Yok
2 Sürdürülebilir Ürün Tasarımının Temel İlkeleri, Tasarımcının Rolü ve Sorumlulukları. Değişen Tasarım Süreci, Sürdürülebilir Tasarım Araçları: Dokümanter film serisi - I, Tartışmalar I Yok
3 Sürdürülebilir ürün tasarımı projesine giriş. (Örnek uygulamalar) Yok
4 Sürdürülebilir ürün tasarımı: Dokümanter film serisi - II, Tartışmalar II Sürdürülebilir Ürün Tasarımı üzerine araştırma
5 Sürdürülebilir ürün tasarımı üzerine araştırma, sunum ve değerlendirmeler-I Sürdürülebilir Ürün Tasarımı üzerine araştırma
6 Sürdürülebilir ürün tasarımı üzerine araştırma, sunum ve değerlendirmeler-II Sürdürülebilir Ürün Tasarımı üzerine araştırma
7 Sürdürülebilir ürün tasarımı dokümanter film serisi - III, Tartıışmalar III Yok
8 Proje-1 teslim Yok
9 Sürdürülebilir ürün tasarımı: Dokümanter film serisi - IV, Tartışmalar IV Yok
10 Sürdürülebilir ürün tasarımı araştırma ve proje önerileri değerlendirmesi-I Sürdürülebilir Ürün Tasarımı üzerine araştırma
11 Sürdürülebilir ürün tasarımı araştırma ve proje önerileri değerlendirmesi-II Sürdürülebilir Ürün Tasarımı üzerine araştırma
12 Sürdürülebilir ürün tasarımı: Dokümanter film serisi - V, Tartışmalar V Yok
13 Sürdürülebilir ürün tasarımı: Dokümanter film serisi - VI, Tartışmalar VI Yok
14 Proje-2 teslim Sürdürülebilir Ürün Tasarımı üzerine araştırma
15 Proje-2 tartışma Sürdürülebilir Ürün Tasarımı üzerine araştırma
16 Dönemin gözden geçirilmesi

 

Ders Kitabı

Allen P., Bonazzi C., Gee D. Metaphors for Change, Partnerships, Tools and Civic Action for Sustainability, The Greenleaf Publishing, 2001. Burall P. Green Design, Issues in Design, The Design Council, London, 1991. Fiksel J. Design for Environment, Creating Ecoefficient Products and Processes, McGrawHill, 1996. Mackenzie D. Green Design, Design for the Environment, Laurence King Ltd., 1991.

Önerilen Okumalar/Materyaller

Morris J. Green Goods? Consumers, Product Labels and the Environment, IEA Studies on the Environment, London, 1997. Papanek V. The Green Imperative, Ecology and Ethics in Design and Architecture, Thames and Hudson, 1995.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
2
90
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
-
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
100
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
0
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
2
36
72
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
0
Final Sınavı
-
0
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek,
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek,
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek,
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek,
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek,
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek,
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.