Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

ID 340 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Gıda Ambalaj Tasarımı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
ID 340
Güz/Bahar
2
2
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Soru & Cevap
Kritik verme
Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, Gıdaya odaklanarak Ambalaj Tasarımı önerileri yapmak; bunları yaparken de ilgili markanın çevresel faktörlerini, kullandığı malzemeleri ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaktır. Ayrıntılı özetlerden çalışarak öğrenciler, çok çeşitli projeler, müşteriler ve müşteriler için nasıl paketler tasarlayacaklarını deneyimleyeceklerdir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Bu derste başarılı olan öğrenciler; Temel Grafik Tasarım, denge, bütünlük, yön, tipografi ve
  • Temel Grafik Tasarım, denge, bütünlük, yön, tipografi ve illüstrasyonlar hakkında temel bir anlayışa sahip olacaktır.
  • 3 boyutlu form, karton katlama ve boyutlandırma konusunda temel bir anlayışa sahip olacak
  • Pazarlamada paketleme etkinliği konusunda temel bir anlayışa sahip olacak
  • Pazarlamada paketleme etkinliği konusunda temel bir anlayışa sahip olacak.
  • 3 boyutlu form, karton katlama ve boyutlandırma konusunda temel bir anlayışa sahip olacak.
  • Pazarlamada paketleme etkinliği konusunda temel bir anlayışa sahip olacak.
  • Kişinin tasarımcı portföyüne eklemek için tamamlanmış bir ambalaj tasarım konsepti geliştirmiş olacaktır.
Ders Tanımı Gıda Ambalajına odaklı olarak: Ana ders kavramları, görme ve tasarlamayı içerecektir; üç boyut, kütle ve prestij tasarımı, hedef pazarlar için tasarım, eğlenceli tasarım, yeni ürün lansmanları.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş Bir sonraki derse hazırlık: gerekli olduğu durumlarda bilgi dersin sonunda verilecek
2 Gıda Ambalaj tasarımı nedir / Ambalaj tasarımının kısa tarih Bir sonraki derse hazırlık: gerekli olduğu durumlarda bilgi dersin sonunda verilecek
3 Modern Gıda ambalaj endüstrisinde Pazar Araştırması Ambalajın geleceği / Sürdürülebilirlik Nedir? Bir Sonraki Derse Hazırlık: Ders sonunda duyurulacaktır. hazır olun: Adobe Dimension, Illustrator, Photoshop
4 Renk ve tipografinin duygusal yönleri>> Atölye Bir Sonraki Derse Hazırlık: Ders sonunda duyurulacaktır. Proje#01 açıklaması
5 Juri ortamında Proje#01 sunumu Bir Sonraki Derse Hazırlık: Ders sonunda duyurulacaktır.
6 3B Giriş - Fiziksel ve 3B Dijital Prototipler Oluşturma Bir Sonraki Derse Hazırlık: Ders sonunda duyurulacaktır. Proje#02 açıklaması.
7 Juri ortamında Proje#02 sunumu Bir sonraki derse verilen kategoriler içinde final projesine karar verme.
8 Resmi Tatil
9 Fiziksel ve 3B Dijital Prototipler Oluşturma Final Proje#02 anin çıklaması
10 Proje kritiği / Soru Cevap Sunum materyalleri ve yapılacak revizyonlar duyurulacaktır.
11 Resmi Tatil
12 Tatil
13 Proje kritiği / Soru Cevap Sunum materyalleri ve yapılacak revizyonlar duyurulacaktır
14 Final Proje#03 Jüri ortamında sunum Portfolyo Açıklaması- biçim duyurulacaktır
15 Dönem Değerlendirmesi
16 Portfolyo teslimi

 

Ders Kitabı
Önerilen Okumalar/Materyaller

DIELINE* www.thedieline.com

Dieline is a global package design community and
showcase of package design.
inspiration. covers industry news, sustainable packaging
news, design trends,
*PENTAGRAM* www.pentagram.com
Pentagram is a multi-disciplinary, independently owned
design studio.
*GMK* https://gmk.org.tr
Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu

...
Food Packaging
Materials,Techniques and Environmental Issues
N. C. Saha · Anup K. Ghosh · Meenakshi Garg ·
Susmita Dey Sadhu
ISSN 2198-0772
HANDBOOK OF BEVERAGE PACKAGING
Edited by GEOFF A. GILES & SmithKline Beecham
ISBN 1-85075-989-8
A HANDBOOK OF FOOD PACKAGING
Frank A. Paine & Heather Y. Paine
ISBN 978-1-4613-6214-2

REALLY GOOD PACKAGING explained.
Top Design Professionals Critique 300 Designs & Explain
What Makes Them
Work Bronwen Edwards, Marianne Klimchuk, Rob
Wallace, Sharon Werner
Digital edition: ISBN-13 978-1-59253-545-3
Softcover edition: ISBN-10 1-59253-545-3

BEST PRACTICES FOR GRAPHIC DESIGNERS:
PACKAGING
ISBN: 978-1-59253-813-3

 

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
1
10
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
40
Proje
2
40
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
10
2
20
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
1
4
4
Ödev
6
1
6
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
6
6
Proje
1
20
20
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
0
Final Sınavı
0
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek,
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek,
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek,
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek,
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek,
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek,
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.