Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

GBE 204 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
GBE 204
Güz/Bahar
2
2
3
6

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Olgu / Vaka çalışması
Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı vücudun hücre-doku-organ-sistem organizasyonunun ve vücut sistemlerinin yapı ve işlevlerini öğrenmektir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • İnsan vücudunun organizasyonunu hücre, doku, organ, sistem formunda tanımlayabilecek
  • Temel doku tiplerinin yapısal özellik ve işlevlerini açıklayabilecek
  • Hareket sistemini oluşturan kemik, kas ve eklemlerin yapı ve işlevlerini tanımlayabilecek
  • Bağışıklık, dolaşım ve solunum sistemlerinin yapı ve işlevlerini tanımlayabilecek
  • Sindirim, boşaltım ve üreme sistemlerinin yapı ve işlevlerini tanımlayabilecek
  • Duyu organlarının ve sinir sisteminin yapı ve işlevlerini tanımlayabilecek
Ders Tanımı İnsan organizmasını oluşturan sistemlerin yapı ve işlevlerinin makroskopik ve mikroskopik düzeyde tanımlanmasını kapsar.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı; İnsan vücudunun organizasyonu, MH Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 1, pp. 1-41
2 Hücre, doku ve temel doku tiplerinin yapısal özellikleri, Sİ Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 3, pp. 88-126
3 Fizyolojiye giriş ve homeostasis. Sinyal iletimi, membrandan transport ve biyoelektrik potansiyeller, İŞ Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 1, pp. 45-49, 214-18, 260-63
4 Hareket sistemininin yapısı ve işlevi, MH, Sİ, İŞ Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 5-6, pp. 160-235
5 Quiz 1; Solunum sistemi yapı ve işlevi, MH Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 13, pp. 462-480
6 Solunum sistemi yapı ve işlevi, Sİ, İŞ; Bağışıklık ve dolaşım sistemlerinin makroskopik yapıları, MH Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 13, pp. 462-480; Chapter 11, pp. 396-406
7 Bağışıklık ve dolaşım sistemlerinin mikroskopik yapıları ve işlevleri, Sİ Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 11, pp. 383-396, 406-415
8 Bağışıklık ve dolaşım sistemlerinin işlevleri, İŞ; Ara Sınav -Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 11, pp. 406-415
9 Sindirim sisteminin yapısı ve işlevi; MH, İŞ Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 14, pp. 489-527,
10 Endokrin sistemin yapısı ve işlevi; MH, Sİ, İŞ Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 9, pp. 334-353,
11 Üreme sisteminin yapısı ve işlevi; MH, Sİ, İŞ Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 16, pp. 564-593,
12 Boşaltım sisteminin yapısı ve işlevi; MH, İŞ; Quiz 2 Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 15, pp. 537-557,
13 Sinir sisteminin yapısı ve işlevi; MH, Sİ, İŞ Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 7, pp. 251-295
14 Duyu organlarının yapısı ve işlevi; MH, Sİ, İŞ Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 8, pp. 304-327
15 Genel bakış
16 Final sınavı

 

Ders Kitabı

Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Pearson

Önerilen Okumalar/Materyaller

 Junqueira’s Basic Histology, Text and Atlas, Fourteenth Edition, Anthony L. Mescher, Lange, McGraw Hill, 2016.

MooreK.L., DalleyA. F., AgurA. M. R. Clinically Oriented Anatomy, Lippincott Williams & Wilkins, 7th Ed. ,2013

Human Physiology: From Cells to Systems, by L. Sherwood (8th ed)

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
20
Portfolyo
Ödev
3
15
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
6
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
7
14
Portfolyo
0
Ödev
3
5
15
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
25
25
Final Sınavı
1
30
30
    Toplam
180

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek,
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek,
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek,
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek,
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek,
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek,
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.