Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

FE 311 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Gıda Teknolojisi I
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 311
Güz
3
2
4
6

Ön-Koşul(lar)
  FE 270 İzlemiş olmak (Derse kayıt olup NA veya W notu dışında bir nota sahip olmak)
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Bu dersin amacı; hayvansal kaynaklı hammaddelerin bileşenleri ve kimyasal yapısını incelemek, temel işlemlerin hayvansal ürünler hazırlanmasında kullanımını öğrenmek, hayvansal ürünlerin muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Gıda mühendisliği, gıda muhafaza ve işleme temel ilkelerini tanımlayabilecektir
  • Hayvansal kaynaklı hammaddelerin ve ürünlerin yapısı, işlenmesi ve muhafazası konularını açıklayabilecektir
  • Ürün kalitesini ve güvenliğini korumak amacıyla hammaddelerin işleme ve koruma yöntemlerinin temel ilkelerini sıralayabilecektir
  • Hammaddelerle ilgili sorunları ve çözüm yöntemlerini oluşturabilecektir
  • İşleme koşullarının ürün kalitesi üzerine etkisini analiz edebilecektir
Ders Tanımı Süt ve et bileşenleri ve kimyasal yapısı. Süt ve et ürünlerinin üretimi. Süt ve et ürünlerinin muhafazası.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş, süt bileşenleri ve kimyasal yapısı P. Walstra et al., 2006. Dairy Science and Technology. 2nd ed., CRC Pres, Boca Raton, FL. Bölüm I (Ünite 1, Ünite 2)
2 Isıl işlemlerin süt ve bileşenleri üzerindeki etkisi P. Walstra et al., 2006. Dairy Science and Technology. 2nd ed., CRC Pres, Boca Raton, FL. Bölüm II (Ünite 6, Ünite 7)
3 Sütün muhafazası - Pastörizasyon, Sterilizasyon P. Walstra et al., 2006. Dairy Science and Technology. 2nd ed., CRC Pres, Boca Raton, FL Bölüm II (Ünite 6, Ünite 8)
4 Süt ürünlerinin üretimi P. Walstra et al., 2006. Dairy Science and Technology. 2nd ed., CRC Pres, Boca Raton, FL. Bölüm III (Ünite 16, Ünite 18), Bölüm IV (Ünite 24)
5 Süt ve süt ürünlerinde meydana gelen bozulmalar P. Walstra et al., 2006. Dairy Science and Technology. 2nd ed., CRC Pres, Boca Raton, FL Bölüm I (Ünite 5), Bölüm IV (Ünite 26)
6 Süt ürünlerinin muhafaza teknikleri P. Walstra et al., 2006. Dairy Science and Technology. 2nd ed., CRC Pres, Boca Raton, FL. Bölüm II
7 Süt ve süt ürünlerinde yapılan testler Nielsen S. 2010. Food Analysis Laboratory Manual. 2nd ed. Springer. NY. Bölüm 10
8 Ara sınav
9 Et bileşenleri ve kimyasal yapısı Varnam, A. and Sutherland, H., 1995. Meat and Meat Products. 1st ed., Springer US Ünite 1
10 Isıl işlemlerin et üzerine etkisi Varnam, A. and Sutherland, H., 1995. Meat and Meat Products. 1st ed., Springer US Ünite 5
11 Etin muhafazası Varnam, A. and Sutherland, H., 1995. Meat and Meat Products. 1st ed., Springer US Ünite 5-9
12 Et ürünlerinin üretimi Varnam, A. and Sutherland, H., 1995. Meat and Meat Products. 1st ed., Springer US Ünite 5-9
13 Et ve et ürünlerinde meydana gelen bozulmalar Varnam, A. and Sutherland, H., 1995. Meat and Meat Products. 1st ed., Springer US Ünite 5-9
14 Et ürünlerinde muhafaza teknikler, Et ve et ürünlerinde yapılan testler Varnam, A. and Sutherland, H., 1995. Meat and Meat Products. 1st ed., Springer US Ünite 9
15 Proje sunumu
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı P. Walstra et al., 1999. Dairy Technology, Principles of Milk Properties and Processes, Marcel Dekker Inc., New York. / Walstra et al., 2006. Dairy Science and Technology. 2nd ed., CRC Pres, Boca Raton, FL./ Varnam, A. and Sutherland, H., 1995. Meat and Meat Products. 1st ed., Springer US.
Önerilen Okumalar/Materyaller Vaclavik, V.A. and Christian E.W. 2008. Essentials of Food Science. 3rd ed., Springer Science. / Shahidi, F. et al. (eds.). 2004. Quality of Fresh & Processed Foods, Kluwer Academic/Plenum Publishers. / Springett, M.B. (ed.). 2001. Raw Ingredient Quality in Processed Foods-the Influence of Agricultural Principles and Practices, Aspen Publishers. / Fellows, P.J. 2000. Food Processing Technology: Principles and Practice. 2nd ed., CRC Press, Boca Raton, FL.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
40
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
20
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
80
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
20
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
3
48
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
12
12
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
20
20
Final Sınavı
1
20
20
    Toplam
180

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek,
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, X
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, X
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, X
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

X
12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.