Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

FE 302 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Temel İşlemler
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 302
Bahar
3
2
4
8

Ön-Koşul(lar)
  FE 212 İzlemiş olmak (Derse kayıt olup NA veya W notu dışında bir nota sahip olmak)
ve FE 251 İzlemiş olmak (Derse kayıt olup NA veya W notu dışında bir nota sahip olmak)
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Bu dersin amacı; gıda mühendisliğinde kullanılan temel işlemlerin ilkelerinin verilmesidir. Bu ders, gıda mühendisliğinde kullanılan değişik işlemlerin matematiksel analizini içerir
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Gıda mühendisliği işlemlerinin temel prensiplerini tanımlayabilecektir.
  • Kurutma, ayrıştırma, ısıtma, soğutma gibi Gıda Mühendisliği işlemlerine dair süreçleri ayrıntılı olarak açıklayabilecektir.
  • Gıda Mühendisliği temel işlemlerini matematiksel olarak modelleyebilecektir.
  • Gıda Mühendisliği temel işlemlerine dair modelleri çeşitli matematiksel yöntemler kullanarak çözebilecektir.
  • Gıda Mühendisliği temel işlemlerinin arasındaki benzerlik ve farkları teknik ve ekonomik açıdan tartışabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders ısıl işlemler, kurutma, evaporasyon, dondurma, ekstraksiyon, distilasyon ve boyut küçültme gibi gıda proseslerinde uygulanan temel işlemlerin matematiksel olarak incelenmesi ve gerekli analiz ve hesaplamaların yapılmasını kapsar.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Gıda mühendisliği işlemlerinde madde enerji denklikleri Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 3
2 Gıda işlemlerinde akışkanlar Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 6 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 2
3 Gıda işlemlerinde ısı transferi Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 7 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 4
4 Gıda işlemlerinde ısı transferi Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA
5 Soğutma Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 14
6 Soğutma Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 10 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 6, Chapter 7
7 Ara Sınav I
8 Gıdalarda dondurma Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 11 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 8
9 Evaporasyon R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 9
10 Evaporasyon Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 12 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 12
11 Psikometri
12 Psikometri Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 13 R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London Chapter 11
13 Dehidrasyon Toledo, R.T., 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA Chapter 14
14 Gıdalarda membran ayırma işlemleri
15 Tekrar
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

R.P. Singh and D.R. Heldman, 2013, Introduction to Food Engineering (5th ed.). Elsevier, London R.T. Toledo, 2007, Fundementals of Food Engineering (3rd ed)., Springer, USA

Önerilen Okumalar/Materyaller

Fellows, P.J. 2000. Food Processing Technology: Principles and Practice. 2nd Ed. CRC Press, Boca Raton, FL. C. J. Geankoplis, 2014, Transport Processes and Separation Process Principles, Pearson Education Limited, Essex

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
20
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
20
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
7
112
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
10
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
18
18
Final Sınavı
1
20
20
    Toplam
240

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, X
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, X
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, X
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, X
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, X
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), X
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

X
12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. X
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.