Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Gıda Mühendisliği

FE 251 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Termodinamik
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 251
Güz
2
2
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Problem çözme
Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Termodinamiğin temel kavramlarını ve yasalarını tanımlamak ve basit seviyedeki Gıda Mühendisliği sistemlerine uygulamak
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Sistem ve çevre gibi temel kavramları açıklayabilecektir
  • Açık ve kapalı sistemleri ayırt edebilecektir
  • Termodinamiğin sıfırıncı, birinci ve ikinci yasalarını açıklayabilecektir
  • Açık ve kapalı sistemler üzerinde enerji denkliği yazabilecektir
  • Bir sistemin üzerinde yapılan işi veya sistem tarafından yapılan işi hesaplayabilecektir
  • Entropi kavramını pratik hesaplamalar için kullanabilecektir
  • Kimyasal tepkimeleri termodinamik açıdan inceleyebilecektir
Ders Tanımı Termodinamiğin tanımı ve uygulama alanları, açık ve kapalı sistemler, saf maddelerin özellikleri, termodinamiğin birinci yasası ve diğer temel kavramlar (sıcaklık ve tersinirlik; iş ve ısı kavramları); ikinci yasa ve entropi; kimyasal tepkime termodinamiği; kimyasal denge ve faz dengesi

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Termodinamiğe giriş ve temel prensipler Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 1
2 Enerji formları, ısı ve iş yoluyla enerji transferi, biyo-ısı transferinin genel kavramları • Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 2 • Truskey, GA; Yuan, F; Katz, DF, ‘‘Transport Phenomena in Biological Systems (2nd Edition)’’, Pearson Prentice Hall Bioengineering, New Jersey, USA, 2010. Bölüm 17
3 Termodinamiğin birinci yasası, enerjinin korunumu ve dönüşümü Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 2
4 Saf maddelerin özellikleri, faz-değişim prosesleri Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 3
5 Özellik tabloları ve hal denklemleri Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 3
6 Kapalı sistemlerin enerji analizi, iç enerji, entalpi ve özısı Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 4
7 Açık sistemlerin kütle ve enerji analizi, kütlenin korunumu, akışkan akışının iş ve enerjisi Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 5
8 Arasınav
9 Kimyasal kinetik ve reaksiyon mekanizmaları, reaksiyon hızı kanunları ve stokiyometri • Truskey, GA; Yuan, F; Katz, DF, ‘‘Transport Phenomena in Biological Systems (2nd Edition)’’, Pearson Prentice Hall Bioengineering, New Jersey, USA, 2010. Bölüm 10 • H. Scott Fogler, ‘‘Elements of Chemical Reaction Engineering’’, 3rd Edition, Prentice Hall International, New Jersey, USA, 1999. Bölüm 3
10 Birinci derece reaksiyonlar, ikinci derece tersinmez reaksiyonlar, tersinir reaksiyonlar, madde denklikleri ve biyokimyasal etkileşimlerle kütle transferi. • Truskey, GA; Yuan, F; Katz, DF, ‘‘Transport Phenomena in Biological Systems (2nd Edition)’’, Pearson Prentice Hall Bioengineering, New Jersey, USA, 2010. Bölüm 10 • H. Scott Fogler, ‘‘Elements of Chemical Reaction Engineering’’, 3rd Edition, Prentice Hall International, New Jersey, USA, 1999. Bölüm 3
11 Enzimatik reaksiyonun temelleri, enzim kinetiği, Michaelis-Menten kinetiğinin türetilmesi • Truskey, GA; Yuan, F; Katz, DF, ‘‘Transport Phenomena in Biological Systems (2nd Edition)’’, Pearson Prentice Hall Bioengineering, New Jersey, USA, 2010. Bölüm 10 • H. Scott Fogler, ‘‘Elements of Chemical Reaction Engineering’’, 3rd Edition, Prentice Hall International, New Jersey, USA, 1999. Bölüm 7
12 Kimyasal reaksiyon termodinamiği Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 15
13 Termodinamiğin ikinci yasası Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 6
14 Entropi kavramı Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 7
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. ISBN: 978-981-4595-29-2.

Önerilen Okumalar/Materyaller

Truskey, GA; Yuan, F; Katz, DF, ‘‘Transport Phenomena in Biological Systems (2nd Edition)’’, Pearson Prentice Hall Bioengineering, New Jersey, USA, 2010. ISBN: 978-0130422040.

H. Scott Fogler, ‘‘Elements of Chemical Reaction Engineering’’, 3rd Edition, Prentice Hall International, New Jersey, USA, 1999. ISBN: 0-13-973785-5.

 

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
40
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
2
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
4
64
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
5
4
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
18
18
Final Sınavı
1
20
20
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, X
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek,
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek,
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek,
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.